Dietetycznie Siostro!

07.08.2012

czekoladowe Z BORÓWKAMI i SYROPEM dla Agnieszki


Składniki
Ciasto
  • 250g puree z fasoli
  • 2 jajka od szczęśliwej kury
  • 1/2 szklanki (100ml) mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 płaskich łyżek kakao odtłuszczonego bez cukru
  • 2 łyżeczki stewii w płynie
Syrop pomarańczowo-miodowy
  • 200ml soku pomarańczowego bez cukru
  • 3 łyżki miodu
Słodki serek
  • 150g serka homogenizowanego 0% tłuszczu bez cukru
  • 1-2 łyżeczki stewii w płynie (według smaku)
  • 250g borówek

Przygotowanie

Ciasto szykujemy mieszając ze sobą wszystkie składniki - możemy je zmiksować. Wlewamy do sylikonowej foremki i pieczemy na 180* przez 30 minut. Studzimy i przecinamy na dwa blaty - spód i wierzch. 


W garnuszku zagotowujemy sok pomarańczowy z miodem i na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu odparowujemy połowę. Nasączamy spód i wierzch a pozostały płyn odparowujemy jeszcze trochę aby powstał gęsty syrop.


Borówki myjemy, osuszamy i układamy na spodzie. Przykrywamy wierzchem blatu. Serek mieszamy ze stewią i smarujemy ciasto po wierzchu. Podajemy od razu.




To szlagierowe, czekoladowe ciasto z fasoli podane w ciut inny sposób. Taki wierzch i spód można śmiało przekładać według fantazji innymi owocami lub serkowo-owocowym nadzieniem. Możecie również spróbować zrobić je z galaretką...ja spróbuję niebawem:)




Mojej Natalii najbardziej smakował syrop i serek. Zajadała się również borówkami. 



Spód nasączajmy na naczyniu, na którym docelowo podamy ciasto, bo później będzie już ciężko je przenieść na inny talerz.




Jeśli nie mamy akurat soku pomarańczowego, możemy do ciasta podać po prostu miód. Możemy również lekko posypać kakao przez sitko.



SMACZNEGO SIOSTRY!

19 komentarzy:

  1. o matko... koniecznie do wypróbowania !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. niech i mi ktos takie zrobi, proooooooooooosze *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, muszę kiedyś zdecydować się na zakup stewii. chodzi to za mną od dłuższego czasu.
    przepis super, będę mogła upiec bezglutenowej sąsiadce. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne ciasto:) borówki pięknie wyglądają na zdjęciach:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam jakie kolory! wspaniałe, no i dietetyczne :)
    przy okazji zapraszam na mojego bloga poświęconemu pieczeniu i mojej chorobie http://bakememuffin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. wow *-* wygląda obłędnie! :)) aż chce się spróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. To są kubeczki z almy po jogurcie! Również je posiadam i są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie kupowałam ich w Almie ale są faktycznie po jogurtach i też uważam, że są cudowne!

      Usuń
  8. zrobiłam :) gościom i mi smakowało, trudno uwierzyć ze to z fasoli, wyszło naprawdę dobre więc uznaję to za sukces :D dzięki za inspiracje! bazę ciasta na pewno wykorzystam jeszcze nie raz!

    OdpowiedzUsuń
  9. We wszystkich przepisach jest mleko w proszku... Czy da się jej jakoś pominąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie można pominąć mleko w proszku :)

      Usuń
  10. Dziękuje, cz y w pozostałych też mozna czy to negatywnie wpłynie na smak/konsystencję?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością wpływa na smak i konsystencję. Trzeba wtedy kombinować - zagęszczać czymś, rozrzedzać czymś :)

      Usuń
  11. Czy mozna dodac zwykłego płynnego mleka?

    OdpowiedzUsuń
  12. Na jaką wielkość formy jest podana w przepisie ilość składników?

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy mozna to ciasto upiec w maszynie do chleba? Oczywiscie nie bedzie wtedy w ksztalcie okregu ale nie mam dostepu do piekarnika a mam ogromna ochote na ciasto. dziekuje za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń