Dietetycznie Siostro!

30.07.2012

Kolejny tydzień i SZANSA na NAGRODY!


Nasi Drodzy!

Kolejny tydzień zabawy z SyS przed nami. 
Dla niewtajemniczonych polecamy zapoznać się z zasadami konkursu TUTAJ.


A oto zadanie na ten tydzień:

Wymyśl przepis z użyciem dowolnego PRODUKTU SyS.
Pomysł umieść w komentarzu tego posta.


Produkty SyS znajdziecie TUTAJ



Już w najbliższy piątek jedno z naszych słodkich dzieciaczków wylosuje kolejnego zwycięzcę!




Jeśli macie jakieś wątpliwości czy pytania to piszcie!
Wszystkich Was ciepło pozdrawiamy!

POWODZENIA!

19 komentarzy:

  1. na szybki obiad idealny http://sklep-sys.home.pl/pl/p/RYZ-Z-POMIDORAMI-I-PAPRYKA/1 wraz z http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2012/01/czy-masz-czasem-dosc-gotowanego.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, w tym tygodniu zadanie konkursowe jest inne niż w zeszłym!

      Usuń
  2. tu mój mail: k-a-r-o-l-i-n-k-a@o2.pl
    jeszcze jedna propozycja:) pyszne http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2012/06/dzieci-kochaja-zielone-czyli-placki-bez.html wraz z zupką http://sklep-sys.home.pl/pl/p/PIECZARKOWA/15 pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ryżowa zapiekanka ze szpinakiem i serem

    - opakowanie ryżu ze szpinakiem SYS
    - 100g sera żółtego
    - 1 cebula
    - ząbek czosnku
    - sól, pieprz
    - oliwa z oliwek

    Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Ryż gotujemy wg. opakowanie. Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Ser ścieramy na tarce. Ugotowany ryż mieszamy z cebulą, czosnkiem i połową sera, a następnie przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Posypujemy pozostałym serem i zapiekamy 20 minut w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aromatyczny mus ziemniaczany z koperkiem

    1 kg ugotowanych ziemniaków
    1/3 szklanki śmietanki kremówki
    30 g masła
    4 łyżeczki suszonego koperku (http://www.sklep-sys.pl/pl/p/KOPEREK-SUSZONY/18)
    łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu

    Ziemniaki na kilka minut po odcedzeniu przecisnąć przez praskę, wlać śmietankę, wrzucić posiekane masło, koperek, pieprz i sól. Energicznie wymieszać, aż konsystencja będzie gładka, a masło się rozpuści. Podawać najlepiej z surówkami i filetem z piersi kurczaka (dobrze sprawdzi się grillowana) Smacznego;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja bym wykorzystała kaszę jęczmienną z pieczarkami, za mało w naszym kraju je się kaszy, a są takie zdrowe i pożywne:) Zrobiłabym tu mały romans z kuchnią włoską i podałabym z sałatką z rukoli, prażonego słonecznika, pomidorków koktajlowych i mozzarelli.

    Kaszotto z warzywami i sałatką z rukoli:
    - opakowanie kaszy jęczmiennej z pieczarkami
    - 1 cukinia
    - 2 cebule
    - 1 papryka czerwona
    - sól,pieprz do smaku, papryka słodka, bazylia suszona, chili cayenne
    - olej rzepakowy
    - 3 garści rukoli
    - kilka pomidorków koktajlowych
    - 2 garści ziaren słonecznika
    - 1 kulka mozzarelli

    Kaszę z pieczarkami przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Poddusić parę minut pod przykryciem. Dodać kaszę, doprawić solą, pieprzem, bazylią, papryką słodką i chili cayenne. Przygotować sałatkę: do miski wrzucić umytą rukolę, uprażyć słonecznik na suchej, teflonowej patelni, mieszając często, dodać do rukoli. Pomidorki przekroić na pół, mozzarellę pokroić na mniejsze kawałki, wszystko dodać do sałatki. Polać niewielką ilością oleju rzepakowego wymieszanego z przyprawami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kotleciki z kaszy jęczmiennej

    http://sklep-sys.home.pl/pl/p/KASZA-JECZMIENNA-Z-PIECZARKAMI/4
    2 jajka
    sól, pieprz,
    natka pietruszki
    bułka tarta/ otręby do panierowania

    Ugotować kasze z pieczarkami, dodać jajka, przyprawić. Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej lub otrębach. Piec na rozgrzanym oleju lub w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie nazywamy to "zupa smietnik"
    -barszcz ukrainski Babci Zosi
    -5 ziemniakow
    -3 sredniej wielkosci buraki
    -5 marchewek
    -fasola "jasiek"
    -sol, pieprz do smaku
    -(ewentualnie jajko)

    Zupe ugotowac wedlug przepisu Babci Zosi. Dodac, wczesniej pokrojone w kostke, ziemniaki, buraki i marchewke, fasole, doprawic do smaku, wedle uznania. Gotowac na malym ogniu.
    Mozna podawac z jajkiem ugotowanym na twardo.
    Smacznego!:-)

    a na drugie danie "ryba w koperku"!
    -koperek suszony firmy SYS
    -2 filety z mintaja
    -oliwa z oliwek

    Filety z mintaja pokroić w duże kostki. Na rozgrzana patelnie wlać oliwę z oliwek, następnie wrzucić pokrojona rybę oraz koperek. Smażyć pod przykryciem.
    Najlepiej smakuje w towarzystwie ugotowanego ryżu i surówki z kiszonej kapusty

    OdpowiedzUsuń
  8. Co powiecie na kotlety z kaszy gryczanej i sera twarogowego?

    Na 2 porcje (8 sztuk):

    - 6 łyżek kaszy gryczanej z warzywami Sys
    - 1/2 kostki twarogu (półtłustego)
    - mała czerwona cebula/szalotka
    - 1 jajko
    - 2 łyżki zarodków pszennych
    - 2 łyżki otrąb pszennych
    - 2 łyżki oleju rzepakowy/oliwy z oliwek
    - przyprawy wedle uznania (pieprz, garam masala, pietruszka suszona Sys, jarzynka z solą) morską)

    Kaszę ugotuj w 120-150 ml wody; na wolnym ogniu, często mieszając, aby się nie przypaliła. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, zeszklij. W misce połącz wystudzoną kaszę gryczaną, twaróg, cebulę, jajko oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj, a następnie z masy serowo-gryczanej formuj kotleciki. Na talerzu połącz otręby z zarodkami, obtaczaj w nich kotlety. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je oliwą z oliwek a następnie na dnie ułóż kotleciki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Piecz, aż nabiorą rumieńców (ok. 30 minut). Podawaj z sałatą i pomidorami skropionymi winegretem.

    Smaczności :)
    Monika Gackowska
    monikagackowska@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Naleśniki pełnoziarniste z nadzieniem z kaszy gryczanej i grzybów:

    ciasto (tradycyjnie): mąka pełnoziarnista (można wymieszać pół na pół z otrębami, będzie bardziej light), jajko, mleko i woda, sól, odrobina oliwy

    farsz: http://www.sklep-sys.pl/pl/p/KASZA-GRYCZANA-Z-GRZYBAMI/25 , cebula, odrobina jogurtu naturalnego, twaróg, jajko, oliwa z oliwek

    Wykonanie:
    miksujemy składniki na naleśniki, aby miały konsystencję śmietany. Smażymy beztłuszczowo placki.
    Kaszę z grzybami gotujemy. Ostudzoną mieszamy z serem twarogowym. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, podsmażoną na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Jeśli nadzienie jest zbyt suche, możemy dodać trochę jogurtu. Gotowy farsz nakładamy na placki, zwijamy.
    Przed podaniem przesmażamy, aby jajko w farszu nie było surowe. Możemy też zamiast smażyć, naleśniki zapiec w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wege gołąbki

    Farsz z http://www.sklep-sys.pl/pl/p/RYZ-Z-POMIDORAMI-I-PAPRYKA/1 przygotować według przepisu na opakowaniu oraz zawinąc w kapustę jak to na gołąbki przystało a do tego zeby warzyw wiecej bylo tradycyjna salsa pomidorowa

    ezetka@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  11. Sałatka fasolowa:
    500 g fasoli jaś
    4 ząbki czosnku
    3,5 łyżki majeranku SYS
    mały kubeczek jogurtu naturalnego
    czubata łyżka majonezu
    pieprz

    Fasolę ugotować i ostudzić (ale nie może być rozgotowana!). Przełożyć do miski i zalać sosem zrobionym z jogurtu, majonezu, majeranku i ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Wymieszać dokładnie i dodać pieprz (wedle uznania).
    To niezawodny przepis mojej mamy:) Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  12. Gołąbki na słodko .
    Kapustę gotujemy , obieramy na płaty . Jako farsz http://sklep-sys.home.pl/pl/p/RYZ-Z-JABLKAMI-I-RODZYNKAMI/6 . Gołąbki zawijamy , podsmażamy na tłuszczu a potem przekładamy do garnka . Zalewamy kompotem , zagęścić na końcu gotowania . Smacznego .

    nutinka112@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gołąbki na słodko! HA! To jest pomysł!! ;)

      Usuń
    2. "Naleśnikowe gołąbki"
      na naleśniki:
      250g mąki pszennej
      2 jajka
      250ml wody
      250ml mleka
      1/2 łyżeczki cukru
      1/2 łyżeczki soli
      1 łyżka oleju

      na farsz:
      3/4 szklanki ryżu ze szpinakiem (http://www.sklep-sys.pl/pl/p/RYZ-ZE-SZPINAKIEM/5)
      pół puszki kukurydzy
      1 jajko
      1 kg mięsa mielonego
      ulubione przyprawy

      Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać. Ciasto powinno być dość lejące i nie za rzadkie. Naleśniki smażymy na patelni. Gotujemy około 10-15min ryż w osolonej wodzie. Studzimy go i odcedzamy. Mięso mielone przesmażamy na patelni, tak aby nie bylo surowe. Ryż, kukurydzę, jajko i przyprawy dodajemy do mięsa, dusimy na patelni około 5-7 minut. Gotowy farsz wkładamy do naleśników i zwijamy jak gołąbki. ;) Można podawać z sosem np. pieczarkowym ;)


      Pozdrawiam
      maartynciaa@gmail.com

      Usuń
    3. do barszczu czerwonego podałabym najprostsze serowe poduszeczki:
      1 płat ciasta francuskiego, rozwałkowany na ok. 3 mm grubości przecinam wpół, smaruję obie części rozbełtanym żółtkiem. Na jedną z połówek ścieram ser typu cheddar albo parmezan i przykrywam drugim płatem (żółtkiem do góry). Kroję w kwadraty o boku 3 cm i wkładam do nagrzanego na 200 stopni piekarnika do zezłocenia się ciasta.
      Przed podaniem barszczu układam poduszki koło miski z zupą.

      pozdrawiam :)
      Gosia
      gox666@gmail.com

      Usuń