Składniki
- 40dkg mięsa mielonego (u mnie szynka wieprzowa)
- 4-5 łyżek puree z fasoli (u mnie biała)
- Pół czerwonej papryki
- 2 nieduże cebule
- 2 jajka
- Łyżka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu białego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Mięso ugniatamy w misce z jajkami, zmieloną fasolą i przyprawami. Cebulkę i paprykę kroimy w kosteczkę, dorzucamy do mięsa i mieszamy. Teraz tworzymy jakąś formę z naszego mięsa - u mnie powstał kopiec, u Was może być to tradycyjny, podłużny pasztet. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy na 160-170 stopni przez 45-50 minut. Po wyjęciu z pieca zdejmujemy ze spodu mięsa wydzielone płyny, przekładamy na talerz do ostygnięcia.
My pałaszowałyśmy ten pasztet ze świeżym ogórkiem i fasolowym pieczywem. Wszystkie trzy - Linka, Rena i ja. I dobre to było, oj dobre :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz