Dietetycznie Siostro!

12.06.2012

te KULKI to NIE MOZARELLA

Składniki
  • 8 przepiórczych jajek
  • 2 cukinie
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 cebulki z dymki ze szczypiorem
  • Garstka kaparów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Łyżeczka świeżego soku z cytryny
  • Łyżka wody
  • Sól, pieprz
Przygotowanie

Jajeczka gotujemy na twardo około 10 minut. Cukinie kroimy w pół plasterki, cebulkę i szczypior w plasterki i podsmażamy na łyżce oliwy, solimy i pieprzymy do smaku. Możecie użyć też jakiś ziół zamiast soli. Całość wykładamy na spód półmiska. Układamy w warzywach jajeczka. Polewamy sosem winegret - zmieszana oliwa, sok z cytryny, woda i sól z pieprzem. Posypujemy pokrojoną w małą kosteczkę papryką i kaparami. Wygląda super!

Ta sałatka nadaje się jako samodzielny posiłek. Możemy ją nie tylko zabrać do pracy ale też zaproponować gościom na imprezie - bo nie zawsze przecież trzeba na stole stawiać sałatkę warzywną z majonezem!

SMACZNEGO SIOSTRY!

1 komentarz:

  1. Jajek przepiórczych próbowałam chyba raz w życiu jak byłam mała :) Cudownie wyglądają w tej sałatce, muszę przyznać, że od razu pomyślałam że to mozzarella.

    OdpowiedzUsuń