Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

21.06.2012

MIĘCIUTKI OMLET pomidorowy BEZ MĄKI





Składniki

  • 2 jajka
  • 6 łyżek mleka granulowanego odtłuszczonego
  • 100ml mleka, u mnie 1,5% tłuszczu
  • 40ml pasty pomidorowej z kartonu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki według upodobań
  • Pomidor
  • Cebulka
  • Ser feta
  • Sól, pieprz, koperek






Przygotowanie


Jajka rozkłócić z mlekiem i pastą pomidorową. Dodajemy mleko w proszku i ucieramy łyżką o ściany miski. Na rozgrzaną oliwę wlewamy masę i przykrywamy. Ogień zmniejszamy do połowy i czekamy aż wierzch się zetnie a spód podsmaży. Gdy tak się stanie musimy przewrócić omlet. Jeśli mamy dwie takiej samej wielkości patelnie to przerzucamy omleta po prostu na drugą patelnię z kropelką oliwy. Jeśli jednak nie mamy drugiej patelni to wyrzucamy omlet na papier do pieczenia a potem na papierze kładziemy z powrotem na patelnię. Omlet zarumieni się na papierze równie dobrze jak bezpośrednio na patelni. Zostawiamy więc obróconego na kilka minut - pilnujemy. Przygotowujemy sobie dodatki - kroimy pomidora, ser, cebulę - to co lubimy. 




Kroimy omlet na pół. Nakładamy dodatki i składamy na pół tworząc naleśnika z farszem. Coś pięknego i pysznego! Sami popatrzcie! Albo byłam okropnie głodna albo to danie jest boskie! :)

SMACZNEGO SIOSTRY!

8 komentarzy:

  1. Musze wyprobowac! Podoba mi sie jego lekko rozowy kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i można w rękę i do pracy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialnie że można i tak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na pyszne, zdrowe i sycące śniadanko - dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł, podoba mi się :) wypróbuję z pewnością

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł. N amleku granulowanym nie jadlam omletow:)

    OdpowiedzUsuń
  7. omlet z samych jajek nawet bez mleka jest pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie zrobiłam. Zamiast mleka w granulkach dodałam czubatą łyżkę mąki orkiszowej (nią z powodzeniem zastępuję pszenną, jeśli najdzie mnie ochota np na pizzę) i wyszło super :) w środku czerwona cebula, papryka, feta i pomidor + oregano.

    OdpowiedzUsuń