Składniki
- 2 jajka
- 6 łyżek mleka granulowanego odtłuszczonego
- 100ml mleka, u mnie 1,5% tłuszczu
- 40ml pasty pomidorowej z kartonu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Pomidor
- Cebulka
- Ser feta
- Sól, pieprz, koperek
Przygotowanie
Jajka rozkłócić z mlekiem i pastą pomidorową. Dodajemy mleko w proszku i ucieramy łyżką o ściany miski. Na rozgrzaną oliwę wlewamy masę i przykrywamy. Ogień zmniejszamy do połowy i czekamy aż wierzch się zetnie a spód podsmaży. Gdy tak się stanie musimy przewrócić omlet. Jeśli mamy dwie takiej samej wielkości patelnie to przerzucamy omleta po prostu na drugą patelnię z kropelką oliwy. Jeśli jednak nie mamy drugiej patelni to wyrzucamy omlet na papier do pieczenia a potem na papierze kładziemy z powrotem na patelnię. Omlet zarumieni się na papierze równie dobrze jak bezpośrednio na patelni. Zostawiamy więc obróconego na kilka minut - pilnujemy. Przygotowujemy sobie dodatki - kroimy pomidora, ser, cebulę - to co lubimy.
Kroimy omlet na pół. Nakładamy dodatki i składamy na pół tworząc naleśnika z farszem. Coś pięknego i pysznego! Sami popatrzcie! Albo byłam okropnie głodna albo to danie jest boskie! :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Musze wyprobowac! Podoba mi sie jego lekko rozowy kolor :)
OdpowiedzUsuńi można w rękę i do pracy :D
OdpowiedzUsuńGenialnie że można i tak :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszne, zdrowe i sycące śniadanko - dzięki :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, podoba mi się :) wypróbuję z pewnością
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. N amleku granulowanym nie jadlam omletow:)
OdpowiedzUsuńomlet z samych jajek nawet bez mleka jest pycha :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Zamiast mleka w granulkach dodałam czubatą łyżkę mąki orkiszowej (nią z powodzeniem zastępuję pszenną, jeśli najdzie mnie ochota np na pizzę) i wyszło super :) w środku czerwona cebula, papryka, feta i pomidor + oregano.
OdpowiedzUsuń