Składniki
- 4 pałki kurczaka
- 2 nieduże cebule
- 1 cukinia
- 2 łyżki musztardy (u mnie sarepska niestety z cukrem w składzie, możecie wybrać inaczej)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- Odrobina soli morskiej
- Roszponka
Przygotowanie
Cebulę szatkujemy jak lubimy i umiemy. Kurczaka myjemy i obieramy ze skóry. Przygotowujemy marynatę - mieszamy musztardę, olej i sos sojowy. Kurczaka i pokrojoną cebulę mieszamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Cukinię kroimy w półplasterki, wykładamy nią dno naczynia żaroodpornego lekko solimy i na to wykładamy mięso z cebulą i z całą marynatą. Przykrywamy i pieczemy przez 40-50 minut na 160-170 stopni. GOTOWE
Cukinię kroimy w półplasterki, wykładamy nią dno naczynia żaroodpornego lekko solimy i na to wykładamy mięso z cebulą i z całą marynatą. Przykrywamy i pieczemy przez 40-50 minut na 160-170 stopni. GOTOWE
Kurczak rozpływa się w buzi - mięciutki jak kaczuszka! Do tego jest bardzo aromatyczny. Cebulka i cukinia rozpadną się tworząc razem gęsty sos - świetny do ryżu na II fazie SB.
Ja zaciskam pasa i zjadłam z roszponką pierwszofazowo :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
uwielbiam cukinie! :) wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńPysznosci! A i naczynko do zapiekania bardzo ladne.
OdpowiedzUsuń