Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

12.06.2012

kurczak MIĘCIUTKI JAK KACZUSZKA
























Składniki
  • 4 pałki kurczaka
  • 2 nieduże cebule
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki musztardy (u mnie sarepska niestety z cukrem w składzie, możecie wybrać inaczej)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Odrobina soli morskiej
  • Roszponka

Przygotowanie

Cebulę szatkujemy jak lubimy i umiemy. Kurczaka myjemy i obieramy ze skóry. Przygotowujemy marynatę - mieszamy musztardę, olej i sos sojowy. Kurczaka i pokrojoną cebulę mieszamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. 
Cukinię kroimy w półplasterki, wykładamy nią dno naczynia żaroodpornego lekko solimy i na to wykładamy mięso z cebulą i z całą marynatą. Przykrywamy i pieczemy przez 40-50 minut na 160-170 stopni. GOTOWE


Kurczak rozpływa się w buzi - mięciutki jak kaczuszka! Do tego jest bardzo aromatyczny. Cebulka i cukinia rozpadną się tworząc razem gęsty sos - świetny do ryżu na II fazie SB. 
Ja zaciskam pasa i zjadłam z roszponką pierwszofazowo :)


SMACZNEGO SIOSTRY!

2 komentarze:

  1. uwielbiam cukinie! :) wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznosci! A i naczynko do zapiekania bardzo ladne.

    OdpowiedzUsuń