Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

12.06.2012

GO VEGE! czyli wegańskie gołąbki dla głodomorów!


Składniki
  • 1 szklanka suchej soi
  • 10 pieczarek
  • Pół dużej bądź jedna mała cukinia
  • 2 nieduże cebule
  • 8 największych liści kapusty pekińskiej
  • 3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Litr wywaru warzywnego
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie

Soję moczymy na noc, potem przepłukujemy i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Solimy. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki i dorzucamy do cebuli. Cukinię myjemy, kroimy na pół wzdłuż i ścinamy półlasterki do już lekko przesmażonej cebuli i pieczarek, pozostawiamy na malutkim ogniu. Solimy, pieprzymy, dodajemy 1/4 łyżeczki gałki i inne przyprawy jeśli mamy chęć:) Mieszamy. Na gotującą się wodę wrzucamy liście - po dwa, trzy i  czekamy aż ciut zmiękną, czyli trzymamy w wodzie jakieś 3 minuty. I tak wszystkie liście. Soję  wrzucamy do miski i ugniatamy częściowo ugniataczką do ziemniaków, tak żeby w połowie była rozdrobniona na kawałki. Dobrze wysmażone warzywa - czyli mięciutkie, wrzucamy do miski z soją. Mieszamy. Gotowe liście rozkładamy na płasko i na każdy nakładamy solidną łychę farszu. Zawijamy standardowo jak gołąbki. Mi wyszło 7 ALE byłoby 8 gdybym nie podjadała farszu :)

W gorącym wywarze (takim z włoszczyzny) rozprowadzamy koncentrat. Gołąbki układamy ciasno w garnuszku i zalewamy pomidorowym wywarem. Na wierzch kładziemy nieduży spodek - to sposób mojej babci! Na spodek stawiamy kubek z wodą aby dobrze obciążał. Garnek z gołąbkami trzymamy na malutkim ogniu 30 minut. GOTOWE.

Gołąbki są przede wszystkim bardzo sycące i to pewnie zasługa soi. Sos dobrze gęstnieje i jest pyszny. Bardzo fajne rozwiązanie gdy mamy pracowity tydzień - trochę roboty ale starcza na kilka dni jedzenia :)

SMACZNEGO SIOSTRY!

0 komentarze:

Prześlij komentarz