Dietetycznie Siostro!

23.06.2012

DOMOWA NUTELLA czyli ciut szaleństwa NA DIECIE!



Składniki



  • Około 400ml mleka, u mnie krowie 1,5% tłuszczu
  • przy diecie wegańskiej bierzemy mleko migdałowe
  • 6-8 kopiastych łyżek kakao odtłuszczonego bez cukru
  • Słodzidło, u mnie 3 łyżeczki stewii w płynie



Ingrediencje według uznania i lubienia

  • u mnie poszło do środka:
  • 10 migdałów
  • 6 łyżek nasion sezamu
  • 20 orzechów laskowych



Przygotowanie


Połowę mleka wlewamy do garnuszka i podgrzewamy - słodzimy oczywiście ciut przesadnie, bo kakao nie jest słodkie ale zawsze możemy dosłodzić nawet końcowy efekt więc spokojnie. Na cieplutkie mleko wsypujemy na początek 6 łyżek kakao i mieszamy wciąż podgrzewając. Jeśli całość nie zagęszcza się w masę to dokładamy jeszcze kakao. Jeśli jest zbyt gęste - dolewamy po trochu pozostałe mleko Gdy jest już masa to zdejmujemy z ognia. Wciąż mieszamy aby była jednolita. Masa stygnąc będzie coraz bardziej gęsta - niech to Was nie zdziwi. Najwyżej możecie ponownie dolać ciut mleka. Ale zanim to zrobicie dodajcie zmielone w młynku lub zblenderowane dodatki - one nadadzą smak masie kakaowej. Taka domowa nutella będzie sezamowa lub migdałowa lub orzechowa - jak tylko zechcecie! Ja zrobiłam miksa.




Masa jest gotowa gdy już ostygnie. Nie zmieni już swojego stanu skupienia - nie zetnie się w lodówce, bo nie zawiera tłuszczu ani nie roztopi jeśli pozostanie na kanapce. Jest jeszcze kolejny powód dla, którego warto taką nutellę przygotować - doskonale wiemy co w niej siedzi więc śmiało możemy ją zaproponować naszym maluchom! :)


SMACZNEGO SIOSTRY!

17 komentarzy:

  1. Super! Do wypróbowania na drugie śniadanie :-) Ja robiłam kiedyś z mlekiem z proszku + zapach pomarańczowy + zapach rumowy (wersja Dukanowa znaleziona w internecie) i wtedy nie trzeba było nic gotować, tylko do sproszkowanego mleka i kakao dodać trochę zwykłego mleka lub wody, ale to mleko nadaje specyficzny smak i całość jest straaaasznie słodka, nawet bez słodzenia jakiegokolwiek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domi, też brzmi fajnie. A jakie proporcje? Chętnie zrobię! Masz przepis u siebie na blogu?

      Usuń
  2. Weeee, wegańska domowa nutella. A jak pysznie wygląda. Obowiązkowo spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bym pochłonęła taką nutelle ! Niestety ostatnio już na za dużo sobie pozwoliłam odbiegając od dietki :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robiłam dukanową :) Z aromatem orzechowym (chyba nie do dostania u nas, mama mi przywiozła z niemiec). Ale ta jest na pewno mniej kaloryczna... Muszę wypróbować :) Bo tamtą przeliczyłam, miała 147kcal/100g. A to przepis:
    -10-15 łyżek mleka granulowanego
    -2 łyżki kakao
    -słodzik (ja mam huxol w płynie, dałam 1 łyżkę i było w sam raz)
    -5-6 łyżek płynnego mleka
    -kilka kropel ulubionego aromatu
    -200g serka typu philadelphia light (ja zawsze daję Turek Figura:))
    Wszystko wymieszać, regulować konsystencję dosypując kakao lub dolewając mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo lubię lubię wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi bardzo smakowicie, a ja mam akurat ochotę na coś słodkiego i... wszystkie składniki w domu:)) Pędzę do kuchni:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam i jestem zachwycona smakiem,lekko gorzkawa bo nie dawałam za dużo słodziku ale to bardziej podkreśla smak.Swietny pomysł !!! :D nigdy nie pomyślałabym że można nutelle zrobić z mleka i kakao bez żadnych dodatków zagęszczajćych . ! :) Gratuluje pomysłu !

    OdpowiedzUsuń
  8. ale super !
    ja jeszcze polecam z awokado

    OdpowiedzUsuń
  9. Wlasnie walczymy z tym przepisem. Wielkie dzieki za inspiracje, bo szukalismy pomyslu na sos do bezcukrowego flanu. I to jest chyba dobry trop, tylko zaparlam sie, zeby bylo bez cukru i na razie jest ostroooo kakaowe. Trzymajcie kciuki za dalsze prace badawcze, Siostry! ;) P.S. Mam juz trzy gary mazi...

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj chyba już wiem, co sobie dziś przygotuję :) Kiedyś robiłam Dukanową, ale jej smak totalnie mi nie smakuje.. Połączenie słodzika i mleka granulowanego to pomyłka.

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak sie składa, że mam tylko stewie w pastylkach. Ile proponujesz w zamian tych 3 łyzeczzek? 3 pastylki dadzą radę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie używałam stewii w pastylkach. Proponuję rozpuścić w mleku tyle ile uważasz, aby taka ilość mleka stała się bardzo słodka...5-6 tabletek?

      Usuń
  12. Ja robiłam ostatnio taką z awokado i banana z mielonymi migdałami, przepis znaleziony na jednym z wegańskich blogów. Jednak smak w ogóle mnie nie zachwycił..

    OdpowiedzUsuń
  13. dziś zrobię tylko musze kupić kakao bez cukru :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Będzie trzeba i ten przepis wypróbować ;) prosty, smaczny i zdrowy ;)

    OdpowiedzUsuń