Składniki
- Około 400ml mleka, u mnie krowie 1,5% tłuszczu
- przy diecie wegańskiej bierzemy mleko migdałowe
- 6-8 kopiastych łyżek kakao odtłuszczonego bez cukru
- Słodzidło, u mnie 3 łyżeczki stewii w płynie
Ingrediencje według uznania i lubienia
- u mnie poszło do środka:
- 10 migdałów
- 6 łyżek nasion sezamu
- 20 orzechów laskowych
Przygotowanie
Połowę mleka wlewamy do garnuszka i podgrzewamy - słodzimy oczywiście ciut przesadnie, bo kakao nie jest słodkie ale zawsze możemy dosłodzić nawet końcowy efekt więc spokojnie. Na cieplutkie mleko wsypujemy na początek 6 łyżek kakao i mieszamy wciąż podgrzewając. Jeśli całość nie zagęszcza się w masę to dokładamy jeszcze kakao. Jeśli jest zbyt gęste - dolewamy po trochu pozostałe mleko Gdy jest już masa to zdejmujemy z ognia. Wciąż mieszamy aby była jednolita. Masa stygnąc będzie coraz bardziej gęsta - niech to Was nie zdziwi. Najwyżej możecie ponownie dolać ciut mleka. Ale zanim to zrobicie dodajcie zmielone w młynku lub zblenderowane dodatki - one nadadzą smak masie kakaowej. Taka domowa nutella będzie sezamowa lub migdałowa lub orzechowa - jak tylko zechcecie! Ja zrobiłam miksa.
Masa jest gotowa gdy już ostygnie. Nie zmieni już swojego stanu skupienia - nie zetnie się w lodówce, bo nie zawiera tłuszczu ani nie roztopi jeśli pozostanie na kanapce. Jest jeszcze kolejny powód dla, którego warto taką nutellę przygotować - doskonale wiemy co w niej siedzi więc śmiało możemy ją zaproponować naszym maluchom! :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Super! Do wypróbowania na drugie śniadanie :-) Ja robiłam kiedyś z mlekiem z proszku + zapach pomarańczowy + zapach rumowy (wersja Dukanowa znaleziona w internecie) i wtedy nie trzeba było nic gotować, tylko do sproszkowanego mleka i kakao dodać trochę zwykłego mleka lub wody, ale to mleko nadaje specyficzny smak i całość jest straaaasznie słodka, nawet bez słodzenia jakiegokolwiek.
OdpowiedzUsuńDomi, też brzmi fajnie. A jakie proporcje? Chętnie zrobię! Masz przepis u siebie na blogu?
UsuńWeeee, wegańska domowa nutella. A jak pysznie wygląda. Obowiązkowo spróbuję :D
OdpowiedzUsuńAle bym pochłonęła taką nutelle ! Niestety ostatnio już na za dużo sobie pozwoliłam odbiegając od dietki :(
OdpowiedzUsuńTeż robiłam dukanową :) Z aromatem orzechowym (chyba nie do dostania u nas, mama mi przywiozła z niemiec). Ale ta jest na pewno mniej kaloryczna... Muszę wypróbować :) Bo tamtą przeliczyłam, miała 147kcal/100g. A to przepis:
OdpowiedzUsuń-10-15 łyżek mleka granulowanego
-2 łyżki kakao
-słodzik (ja mam huxol w płynie, dałam 1 łyżkę i było w sam raz)
-5-6 łyżek płynnego mleka
-kilka kropel ulubionego aromatu
-200g serka typu philadelphia light (ja zawsze daję Turek Figura:))
Wszystko wymieszać, regulować konsystencję dosypując kakao lub dolewając mleka :)
ooo lubię lubię wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo smakowicie, a ja mam akurat ochotę na coś słodkiego i... wszystkie składniki w domu:)) Pędzę do kuchni:D
OdpowiedzUsuńprobowlam- polecam ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam i jestem zachwycona smakiem,lekko gorzkawa bo nie dawałam za dużo słodziku ale to bardziej podkreśla smak.Swietny pomysł !!! :D nigdy nie pomyślałabym że można nutelle zrobić z mleka i kakao bez żadnych dodatków zagęszczajćych . ! :) Gratuluje pomysłu !
OdpowiedzUsuńale super !
OdpowiedzUsuńja jeszcze polecam z awokado
Wlasnie walczymy z tym przepisem. Wielkie dzieki za inspiracje, bo szukalismy pomyslu na sos do bezcukrowego flanu. I to jest chyba dobry trop, tylko zaparlam sie, zeby bylo bez cukru i na razie jest ostroooo kakaowe. Trzymajcie kciuki za dalsze prace badawcze, Siostry! ;) P.S. Mam juz trzy gary mazi...
OdpowiedzUsuńOj chyba już wiem, co sobie dziś przygotuję :) Kiedyś robiłam Dukanową, ale jej smak totalnie mi nie smakuje.. Połączenie słodzika i mleka granulowanego to pomyłka.
OdpowiedzUsuńTak sie składa, że mam tylko stewie w pastylkach. Ile proponujesz w zamian tych 3 łyzeczzek? 3 pastylki dadzą radę?
OdpowiedzUsuńnie używałam stewii w pastylkach. Proponuję rozpuścić w mleku tyle ile uważasz, aby taka ilość mleka stała się bardzo słodka...5-6 tabletek?
UsuńJa robiłam ostatnio taką z awokado i banana z mielonymi migdałami, przepis znaleziony na jednym z wegańskich blogów. Jednak smak w ogóle mnie nie zachwycił..
OdpowiedzUsuńdziś zrobię tylko musze kupić kakao bez cukru :D
OdpowiedzUsuńBędzie trzeba i ten przepis wypróbować ;) prosty, smaczny i zdrowy ;)
OdpowiedzUsuń