Składniki
- Duże jabłko lub dwa średnie
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej pszennej
- 3 łyżki brązowego cukru
- 10 rodzynek
- 10 kawałków kandyzowanego ananasa (opcjonalnie)
- 4 łyżki oliwy z oliwek/olej rzepakowy
Przygotowanie
Jabłko zetrzeć na dużych oczkach. Dodać mąkę, cukier i ingrediencje - takie jak lubimy. Moja Natalia uwielbia rodzynki i kandyzowanego ananasa więc trochę poleciało do miski. Całość mieszamy i wyrabiamy łyżką aż zrobi się jednolita "papka". Na patelni rozgrzewamy oliwę, wilgotnymi rękami formujemy małe placuszki i smażymy po około 2 minuty po każdej stronie. Szybko się rumienią, bo mąka jest pełnoziarnista. No i szybko znikają, bo są strasznie pyszne!! :)
Natalia zjadła 3 więc dla mnie przypadło pozostałych 5. No i kolacja z głowy! Masa genialna na jakiś placek - któregoś dnia upiekę coś z tego;)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Ja zrobiłam na śniadanie! Proste i tanie. Cukier tworzy przepyszną "skórkę". Następnym razem dodam mniej cukru, ponieważ jednak wolę mniej słodkie placuszki. Do kawy jak znalazł. Mniam!
OdpowiedzUsuń