Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.
Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.
Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.
W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu.
W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.
Sernik jest wilgotny i o wiele bardziej sycący od ciasta z samej fasoli. Bardzo aromatyczny, ładnie równomiernie wyrośnięty i smaczny. Ciężki i słodki...a lekki i dietetyczny! HA!
Teraz tylko czas na kolejne wariacje...ale to w następnym przepisie ;)
Teraz tylko czas na kolejne wariacje...ale to w następnym przepisie ;)
Łał, ty to dopiero przełamujesz schematy :) Sernik w kolorze fasolowym - lubię To ;]
OdpowiedzUsuńSuper propozycja. Bardzo jestem ciekawa smaku...
OdpowiedzUsuńno to perfecto!!!
OdpowiedzUsuńjutro piekę!!!
cudne moje kobitki!!
wszystkie przepisy są fenomenalne tylko pytanie, jak robisz purre z fasoli ????
OdpowiedzUsuńDziękuję za ciepłe opiie:)
OdpowiedzUsuńStula! Dla Ciebie wieeelki buziak :*
Anonimowy - puree robiłam początkowo widelcem :), potem zaczęłam mielić w maszynce do mięsa. Jak tylko dostanę blender od mikołaja to będę pewnie robić blenderem :)
Dzisiaj w planach pieczenie Waszego serniczka a rano degustacja :D
OdpowiedzUsuńA czy słodzik nie powoduje , że sernik jest gorzki ? Mi tak wyszło w przypadku tych muffinek :(
OdpowiedzUsuńZdaje się, że już Pani pisałam w związku z tym gorzkim posmakiem pod przepisem na czekoladowe ciasto.
UsuńZachęcam do zakupu słodziku w płynie.
Ze swojej strony wprowadzę do przepisów kilka poprawek!
Pozdrawiam!
Dobry robilam! Podawalam.z powidalmi sliwkowymi bez cukru wiadomo:-) i gestym kremowym jogurtem/ smietanka
OdpowiedzUsuńi to jest najlepszy komentarz z możliwych!! DZIĘKI!
UsuńWygląda niesamowicie! już w wyobraźni czuję zapach podczas pieczenia:) spróbuję zrobić na nadchodzące święta:) mam tylko pytanie czy można zamienić puree z fasoli na puree z ciecierzycy ? PS. Uwielbiam ten blog;)
OdpowiedzUsuń