Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

16.11.2011

SŁODKI KORZENNY SERNIK też bez mąki


Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.

Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.

Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.

W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu. 

W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.




W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.




Sernik jest wilgotny i o wiele bardziej sycący od ciasta z samej fasoli. Bardzo aromatyczny, ładnie równomiernie wyrośnięty i smaczny. Ciężki i słodki...a lekki i dietetyczny! HA! 
Teraz tylko czas na kolejne wariacje...ale to w następnym przepisie ;)

11 komentarzy:

  1. Łał, ty to dopiero przełamujesz schematy :) Sernik w kolorze fasolowym - lubię To ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Super propozycja. Bardzo jestem ciekawa smaku...

    OdpowiedzUsuń
  3. no to perfecto!!!
    jutro piekę!!!
    cudne moje kobitki!!

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystkie przepisy są fenomenalne tylko pytanie, jak robisz purre z fasoli ????

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za ciepłe opiie:)
    Stula! Dla Ciebie wieeelki buziak :*
    Anonimowy - puree robiłam początkowo widelcem :), potem zaczęłam mielić w maszynce do mięsa. Jak tylko dostanę blender od mikołaja to będę pewnie robić blenderem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj w planach pieczenie Waszego serniczka a rano degustacja :D

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy słodzik nie powoduje , że sernik jest gorzki ? Mi tak wyszło w przypadku tych muffinek :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdaje się, że już Pani pisałam w związku z tym gorzkim posmakiem pod przepisem na czekoladowe ciasto.
      Zachęcam do zakupu słodziku w płynie.
      Ze swojej strony wprowadzę do przepisów kilka poprawek!
      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Dobry robilam! Podawalam.z powidalmi sliwkowymi bez cukru wiadomo:-) i gestym kremowym jogurtem/ smietanka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i to jest najlepszy komentarz z możliwych!! DZIĘKI!

      Usuń
  9. Wygląda niesamowicie! już w wyobraźni czuję zapach podczas pieczenia:) spróbuję zrobić na nadchodzące święta:) mam tylko pytanie czy można zamienić puree z fasoli na puree z ciecierzycy ? PS. Uwielbiam ten blog;)

    OdpowiedzUsuń