Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

28.09.2011

NA OBIAD kurczak





Składniki

  • Dwie piersi kurczaka 
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego bez dodatku cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego



Przygotowanie


Przygotowujemy marynatę z podanych składników. Obtaczamy rozbite piersi kurczaka w mieszance i pozostawiamy w naczyniu aż do następnego dnia. Kolejnego dnia nagrzewamy piekarnik do 180. Kurczaka przekładamy na folię aluminiową tworząc z niej "miseczki" z kurczakiem w środku. Miseczki zamykamy i kurczaka wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut a następnie otwieramy folię aluminiową, tak aby część zgromadzonego płynu mogła odparować w dalszym pieczeniu. Pieczemy jeszcze 15 minut. GOTOWE.






Kurczak jest miękki, ma wyraźny pomidorowy posmak. Pozostaje na nim lekko "zakrzepła" marynata o słonawym smaku. Bardzo smaczny i na ciepło i na zimno!





SMACZNEGO SIOSTRY!

0 komentarze:

Prześlij komentarz