Składniki
- Dwie piersi kurczaka
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżki sosu sojowego bez dodatku cukru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie
Przygotowujemy marynatę z podanych składników. Obtaczamy rozbite piersi kurczaka w mieszance i pozostawiamy w naczyniu aż do następnego dnia. Kolejnego dnia nagrzewamy piekarnik do 180. Kurczaka przekładamy na folię aluminiową tworząc z niej "miseczki" z kurczakiem w środku. Miseczki zamykamy i kurczaka wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut a następnie otwieramy folię aluminiową, tak aby część zgromadzonego płynu mogła odparować w dalszym pieczeniu. Pieczemy jeszcze 15 minut. GOTOWE.
Kurczak jest miękki, ma wyraźny pomidorowy posmak. Pozostaje na nim lekko "zakrzepła" marynata o słonawym smaku. Bardzo smaczny i na ciepło i na zimno!
SMACZNEGO SIOSTRY!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz