Drodzy,
Udało mi się wyrwać z domu i to nawet wraz z moją córeczką, dla której wciąż mam niewiele czasu...bobas w domu - wiadomo, że on jest teraz bardziej absorbujący.
Ale!
Wyrwałyśmy się na zaproszenie firmy MELVIT do Food Lab Stoodio - czyli do kulinarnej świątyni Grzegorza Łapanowskiego. Miałam więc okazję znów pobyć w towarzystwie osób znanych, mądrych i interesujących, pogotować z córcią,
a na dodatek dowiedzieć się kilku ciekawych rzeczy od przemiłej Mai Sobczak - współautorki książki "Najlepsze przepisy dla całej rodziny", na premierę której choć byłam zaproszona, niestety nie mogłam pójść :(
Jak tylko dorwę tę książkę, to na pewno Wam o niej napiszę, a teraz zapraszam na to, co dla Was najciekawsze: Świetny przepis na zdrową, dietetyczną tartę oraz kilka ciekawostek, które pomogą Wam w zrzucaniu wagi!
TARTA OWSIANA Z PORAMI I FENKUŁEM NA BIAŁYM WINIE
autorka przepisu: Maia Sobczak
Składniki
Na formę o średnicy 25cm
Wierzch:
- 2 duże pory
- 2-3 duże fenkuły
- 3/4 szklanki białego wina
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1/2 łyżeczki wędzonej soli - wspaniały wynalazek! Mega aromatyczny! Oczywiście możecie ją zastąpić zwykłą solą himalajską
Spód:
- Czubata szklanka mąki owsianej
- 1/4 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego
- 2 łyżki masła klarowanego o temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta utartej skórki limonki
- szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie
- Warzywa myjemy, obieramy za zgrubiałych liści
- Z pora odkrawamy zieloną część, białą kroimy na plastry
- Z fenkułu kroję białą część na pióra, zieloną zostawiamy do dekoracji
- Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy fenkuł, por, pieprz, sól i podsmażamy
- Dodajemy białe wino i dusimy pod przykryciem
- Piekarnik nastawiamy na około 180-200 stopni
- Wszystkie składniki na spód wkładamy do miski
- Mieszamy łyżką aż się połączą
- Wyciągamy z miski i wyrabiamy chwilę na stolnicy oraz delikatnie wałkujemy podsypując mąką
- Przekładamy ciasto na formę i dokładnie wyklejamy palcami. Forma nie jest niczym smarowana
- Robimy kilka dziurek widelcem i pieczemy 15 minut
- Wyciągamy spód i nakładamy na niego warzywa. Zalewamy je mlekiem
- Powtórnie zapiekamy przez 10-15 minut
Tarta jest pyszna, ma delikatny smak, spód jest miękki i kruchy. Jest przygotowana z ciekawych składników i polecam ją jako dietetyczny i zdrowy obiad lub kolację :)
Tartę szykowałam z Eweliną i Rudą - dwie pasjonatki gotowania zdrowego i dwie wegetarianki! Ciekawe, że właśnie z nimi przyszło mi gotować w dokładnie miesiąc odkąd nie jem mięsa? :)
jest i selfie! ;)
Natalii chodziło oczywiście o Grześka. No cóż...coś w nim jest! Wspaniały gość, który sprawia, że człowiek się z nim czuje zwyczajnie dobrze - czy też macie takie odczucia po spotkaniu z nim, że chcecie go uściskać?!
- Ja je mam!
Poza tym jestem pewna, że Nusia bawiła się świetnie też dzięki towarzyszkom - córkom Eweliny :)
CIEKAWOSTKI
1. Na poprawę perystaltyki jelit pijemy rano szklankę letniej wody z łyżką miodu.
Miód ma być prawdziwy, najlepiej z jednej pasieki.
To pomoże w wypróżnianiu. Można również stosować u dzieci, tylko należy wcześniej sprawdzić, czy miód nie uczula malca - próba polega na podaniu kilku kropel miodu i odczekaniu kilku godzin, a następnie zwiększeniu ilości itd. Po podaniu łyżeczki, jeśli nic się nie dzieje - można pomóc w ten naturalny sposób małemu człowiekowi.
2. Owoce są:
- wychładzające
- śluzujące
- nawilżające
- gaszą "ogień trawienny"
Dlatego nie powinniśmy ich jeść na noc oraz nie poleca się jedzenie dużej ilości surowych owoców. Wpływa to na wysoką fermentację w żołądku oraz obniżenie trawienia.
Najlepiej abyśmy spożywali owoce odpowiednie dla regionu w którym mieszkamy.
3. Smak kwaśno-gorzki sprzyja trawieniu
Dobrze jest do ciepłej owsianki, deseru, omletu czy każdej innej potrawy zetrzeć skórkę pomarańczową (pół łyżeczki). To pomaga w trawieniu.
4. Najlepszy sposób na przygotowanie kasz, ryżu, to gotowanie bez woreczków. Jesli mamy kaszę w woreczku - wysypmy ją. Kasze i ryż należy przepłukać, aby pozbyć się mączki, która tworzy się w wyniku ocierania o siebie ziaren w transporcie. Dzięki płukaniu pozbędziemy się też gorzkawego smaku niektórych kasz.
Następnie kaszę prażymy chwilę na suchej patelni, a potem gotujemy w stosunku 1:2.
5. Płatki owsiane błyskawiczne mają tyle samo wartości odżywczych co górskie - sprawdźcie!
Na warsztatach mogliśmy skosztować jeszcze kilku innych potraw. Z uwagi na moją dietę odchudzającą nie jadłam wszystkiego, ale Natalia próbowała - szczególnie desery :) a ja napiłam się malutką, mikro lampkę wina :)
To są zawsze fajne chwile, gdy mogę spotkać innych blogerów, na warsztatach Melvit poznałam laureatkę wyróżnienia konkursu "Blog Roku" Małgosię z www.daylicooking.pl
Było extra, bardzo się cieszę, że podjęłam wyzwanie, stanęłam do konkursu owsiankowego i zgarnęłam zaproszenie na warsztaty :)
Mam nadzieję, że ta relacja również Wam się miło czytała :)
Słodkich snów kochani!
Ania
Super fotki :)!
OdpowiedzUsuńdzięki! :)
UsuńWarsztaty były super :) Mi akurat bardziej smakowały tarty na słodko, ale to chyba dlatego, że wtedy po raz pierwszy spotkałam się z fenkułem i do końca się jeszcze nie zaprzyjaźniliśmy ;) Fajnie, że zebrałaś ciekawostki na swoim blogu! :)
OdpowiedzUsuńGdybyś nie wiedziała "kto ja jestem" - robiłam trufle czekoladowe! ;P
Hej :) Jak miło, że mnie znalazłaś! Dziękuję za komentarz. A ja jak widzisz nie jadłam tych słodkich za to tę z porem jadłabym i jadła!!! :))
UsuńBuziaki i pozdrawiam!
kolejny raz się powtórzę, bo inaczej się nie da: to był wspaniały dzień :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że Cię poznałam Aniu :) liczę, że spotkamy się przy kolejnych warsztatach, gdzieś "w Polsce" :)