Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

05.03.2013

najlepsze DOMOWE PITY


Już w Egipcie, za czasów Faraonów wiedziano, że drożdże są dobre na wiele schorzeń. Są pomocne przy schorzeniach skóry, cukrzycy, stanach zapalnych nerwów, rwie kulszowej i oczywiście trądziku. Drożdże mają również wiele wartości odżywczych - zawierają witaminy z grupy B, prowitaminę D, węglowodany, białka, trochę tłuszczy a ponad to chrom i selen. 

Składniki
na 2 chlebki

  • 200g mąki graham 1850 + do posypania
  • 14g drożdży suchych
  • 125ml ciepłej wody
  • Sól, pół łyżeczki. Inne przyprawy według upodobań, np. koperek suszony, suszone pomidorki - to co lubicie


Przygotowanie

Mąkę mieszamy z solą i drożdżami i zalewamy ciepłą wodą mieszając widelcem. Gdy ciasto przestanie się kleić, ale będzie dobrze złączone, wyrabiamy je przez kilka minut na blacie posypanym mąką. Dzielimy na 2 części i lepimy w rękach placki. Kładziemy je na papierze do pieczenia i zostawiamy w cieple na 20 minut. Potem pieczemy na 150-160* przez 30-40 minut, pilnując aby się za bardzo nie rumieniły, bo mogą być suche.



Pity przecinałam jeszcze ciepłe. Pyszne to pieczywko wyszło i długo było pachnące :)

SMACZNEGO SIOSTRY!

14 komentarzy:

  1. Pychotka:) Ja właśnie zrobiłam z mąki graham chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis do wykonania i to jak najszybciej! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A z żytniej razowej by wyszły? Bo z orkiszowej razowej pewnie tak?

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja! Świetny pomysł na wartościowa pitę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ile kalorii ma taka pita?

    OdpowiedzUsuń
  6. Pita z mąki graham? Fajnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fajny przepis, zresztą jak każde inne na tym blogu! Od roku zaglądam tutaj i korzystam z Waszych przepisów. Jesteście wspaniałe! Tyle pracy i zaangażowania wkładacie w to co tutaj robicie. Życzę w dalszym ciągu takiego powodzenia!Pozdrawiam gorąco! Elina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no bardzo dziękuję. Na blogu znajdziesz wyłącznie moje przepisy - bloga prowadzę już pół roku w pojedynkę :)

      Usuń
    2. aha... o kurcze, no to pojechałam po bandzie... eh
      Wybacz mi to:(
      Jesteś wspaniała!

      Usuń
  8. Witaj.
    Czy można zastosować jakąś mąkę bezglutenową? Od niedawna jestem na diecie bg i szukam zastępców chleba.
    Blok jest wspaniały.
    Pozdrawiam
    Elka

    OdpowiedzUsuń
  9. Z samej grahamki nie robiłam ale z mieszanej. Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń