Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

06.09.2012

Straszny Szaleńczy Smaczek na SUSHI



Składniki
na 2 maki
czyli 20 kawałków sushi


  • Szklanka ryżu do sushi - taka mała arcoroc, 200ml
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • Trzy szczypty soli
  • 2 płaty nori
  • Serek kremowy jogurtowy
  • 4 kawałki surimi
  • Ćwiartka czerwonej papryki
  • Wasabi
Przygotowanie

Ryż płuczemy na sitku i przerzucamy do garnczka. Dodajemy dwie szklanki wody - czyli proporcja  ryżu i wody jest 1:2. Od zagotowania wody gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 10 minut i wyłączamy ogień. Wracamy do swoich zajęć i zaglądamy do ryżu po około 20 minutach - będzie idealny, bo już nie taki gorący. Ocet ryżowy lekko podgrzewamy w mikrofali i mieszamy w nim cukier, sól i dodajemy ciut sosu sojowego. Mieszamy tą zalewę z ryżem i dzielimy ryż na dwie części. Każdą nakładamy na nori - rozprowadzając dobrze po całym płacie ALE pozostawiając centymetrowy pasek bez ryżu na całej szerokości u góry płatu. Teraz na środek ryżu nakładamy wasabi, serek, surimi i kawałki papryki. Płat nori skręcamy tak aby wolny pozostawiony bez ryżu pas skleił się ze spodem płata. Otrzymaliśmy sushi maki, które teraz kroimy w plastry grubości około 0,5-1 centymetra. Jemy moczone w sosie sojowym i z wasabi.




To najszybszy sposób na domowe sushi - niewiele pracy, niewiele bałaganu a zawsze jednak smak sushi! Mnie nachodzi dość często i wtedy wrzucam do tych maków to co mam w lodówce. Przy diecie łatwo strawnej unikamy oczywiście wasabi czy papryki zastępując awokado lub cukinią. 




Na najlepsze sushi jakie jadłam zaprosił mnie mój tata. Było przygotowane przez chińskiego kucharza ale zapewniam, że było obłędne choć wcale nie z japońskiej restauracji. Istnieją opinie, że żeby zrobić sushi należy się uczyć tego wiele lat...z pewnością takie domowe sushi nie może się równać z wyśmienitym, podawanym przez mistrzów. Niemniej jak mnie nachodzi smaczek to mi w zupełności wystarcza:)



SMACZNEGO SIOSTRY!

19 komentarzy:

  1. Mmm jak ja tego dawno nie jadłam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to może już czas!? Ja dziś też robię - z łososiem i serkiem ogórkowym! Mniam!

      Usuń
  2. Uwielbiam sushi, ale w domu jeszcze nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dwóch dni chodzi za mną sushi... Zwiększyłyście tym wpisem mój apetyt!Teraz będę musiała sobie zrobić takie pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale narobiłyście smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również sama robię sushi, obowiązkowo sałata, serek philadelphia i łosoś :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile kalorii ma jedna porcja? ze wzgledy na ryz,pewnie tez sporo weglowodanow ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeden cały mak ma około 550kcal.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja rowniez nigdy nie robilem sam ale chyba musze sprobowac :) Od kiedy pamietam jadam w Nanaki Sushi i w sumie nigdy nie czulem potrzeby zmiany suszarni, bo tam robią pyszne :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą w Nanaki sushi jest mega pyszne sushi!Dość często u nich jadam i każda wizyta na plus!

      Usuń
  9. A ja nie umiem robić sushi;/ Tyle razy próbowalem i w ogóle mi nie wychodzi!Zawsze wychodzi mi ciapa....Jak tylko najdzie mnie ochota to zawsze idę do Sushi Wesoła!Tak smacznego sushi jak u nich nie jadłem w żadnym innym lokalu w Warszawie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w Sushi Wesoła jadam przeważnie nigirii a ty?;D Bardzo mi u nich smakuje ;)

      Usuń
    2. Ja zazwyczaj jadam u nich futomaki z łososiem i hosomaki polane dużą ilością sosu sojowego!!!

      Usuń
  10. O jaki fajny przepis;) Hmm chyba spróbuje zrobić dziś sushi wieczorkiem!Dzięki;)

    OdpowiedzUsuń
  11. hmm może ja też dziś wieczorkiem spróbuje zrobić takie sushi bo tak mega apetycznie wygląda!!lubię sushi i zawsze jak mam na nie ochotę to wyciągałam narzeczonego i idziemy do Akashii!Bardzo nam u nich smakuje i co bardzo ważne za każdym razem sushi jest świeże a to dla nas to podstawa!

    OdpowiedzUsuń