Dietetycznie Siostro!

12.06.2012

MOJA FANABERIA na patyku




Składniki
na 5 sztuk
  • 250g mielonego indyka
  • Cebula
  • Garść natki pietruszki
  • Garść rodzynek
  • Łyżka nasion sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego (ja utłukłam w miseczce)
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie

Szatkujemy cebulkę, natkę pietruszki, rodzynki, czosnek i mieszamy z mięsem dodając resztę składników. Dobrze wyrabiamy i lepimy na patykach jak cevapicici. Piekłam na takiej kratce do piekarnika przez około 20 minut w 180 stopniach. Myślę, że będą równie dobre z grilla elektrycznego lub prawdziwego. 


Te cevapicici na patyku to moja kulinarna fanaberia. Są bardzo fajne - bo inne niż zwykle. Lekko słodkie z aromatycznym sezamem. Podałam je z naturalnym jogurtem, którego po prostu polałam łyżką oleju sezamowego i posypałam suszonym koperkiem. Bardzo pasowało i wszystko szybko znikało. 



SMACZNEGO SIOSTRY!

1 komentarz:

  1. Twoja fanaberia na patyka właśnie wylądowała w moim piekarniku a ja nadal nie mogę odpędzić się od ich zapachu który jest obłędny :-) Już nie mogę się doczekać degustacji! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń