Składniki
- Około kilograma wieprzowego schabu środkowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebulka nieduża
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki ostrej i 1 słodkiej
- 1/3 łyżeczki soli'
- 1/8 łyżeczki białego pieprzu
Przygotowanie
Schab osolić i przyprawić paprykami i pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Na gorącej oliwie obsmażyć schab ze wszystkich stron, do oliwy dolać 1/2 szklanki wody, wrzucić pokrojone warzywa, troszkę soli i posiekany czosnek i przykryć. Schab dusić około półtorej godziny, przekręcając mięso i dolewając troszkę wody jeśli jest potrzeba. Generalnie dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu w, jak to moja mama mówi, krótkim sosie ;)
Mięso wyszło pyszne a do tego jest chude i zdrowe. Można zjeść ciepłe w kawałku ale świetne jest na zimno! Sos spod schabu użyłam ponownie do uduszenia innego mięsa - więc to dodatkowy powód aby pozostawić schab do zjedzenia na zimno.
SMACZNEGO SIOSTRY!
Wygląda smakowicie. Na pewno lepszy niż sklepowy :)
OdpowiedzUsuńWygląda zachwycająco!
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPycha;)
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię, wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńjakie mega pyszne!
OdpowiedzUsuńMożna go dusić w piekarniku w brytfannie?
OdpowiedzUsuńSpróbuj i napisz jak wyszedł ;)
OdpowiedzUsuńa w jakim garnku należy go dusić?
OdpowiedzUsuńwłaśnie go robię zobaczymy jak będzie smakował????????
OdpowiedzUsuńTrochę za dużo papryki chili mi się sypnęło ale poza tym jest ekstra super smaczne! Tylko nie wiem co z tym sosikiem teraz zrobić bo jest MEGA OSTRYYYY
OdpowiedzUsuńAha, i nie zdążyło doczekać się do bycia wędliną, zniknęło szybko na ciepło z ryżem ;P
OdpowiedzUsuńWłaśnie robić go będę kolejny raz - zapowiada się pyszny obiad! :)
OdpowiedzUsuń