Dietetycznie Siostro!

06.11.2011

Mix di Sapori



Mix di Sapori, czyli mieszanka smaków




Składniki:


  • tagliatelle pełnoziarniste
  • 50 g. sera gorgonzola
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
  • pół paczki szpinaku
  • plasterek cebuli
  • maliny
  • czosnek
  • orzechy włoskie
  • sól
  • pieprz




Przygotowanie:
Wstawiamy wodę na makaron. Do gotującej się wody dosypujemy trochę soli, dolewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy makaron.
Szpinak myjemy i odcinamy ogonki. Wrzucamy go na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i wyciśniętym czosnkiem, solimy. Gdy szpinak się trochę podsmaży dokładamy makaron i wszystko razem mieszamy.
Przygotowujemy sos z gorgonzoli - gorgonzolę rozpuszczamy z odrobiną oliwy z oliwek na patelni, podgrzewamy aż do odparowania, następnie dodajemy jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos z malin - na patelni z odrobiną oliwy smażymy pokrojoną w kostkę cebulę aż się zeszkli, a następnie dodajemy odrobinę malin. Wszystko razem podgrzewamy aż zrobi się sos.
Na talerzu wykładamy makaron, polewamy sosem z gorgonzoli, a następnie sosem z malin i przyozdabiamy orzechami włoskimi.







Potrawa bierze udział w konkursie Viva Italia! w kategorii primi piatti



SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Makaron tagliatelle to chyba mój ulubiony. :) Z takimi dodatkami - niezawodny sposób na pyszny obiad.

    OdpowiedzUsuń