Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

18.10.2011

SEROWA zapiekanka LIGHT



Składniki

  • 2 pory 
  • 3 pomidory
  • Czerwona papryka
  • 5 plasterków szynki konserwowej
  • 2 jajka
  • 5 łyżek serka homogenizowanego 0% tłuszczu bez cukru
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu bez cukru
  • Pół łyżki majonezu
  • Garstka startego sera żółtego light
  • 1 łyżeczka bazylii
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • Sól

Przygotowanie


Pory pokroić w krążki, włożyć do naczynia żaroodpornego, osolić i podlać wodą - niedużo, na samo dno. Przykryć folią aluminiową i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 200. Teraz przygotujemy zalewę serową - mieszamy jogurt i serek homogenizowany z majonezem, jajkami, bazylią i pieprzem. Po 20 minutach mieszamy pory z pokrojonymi pomidorami, wtykamy pomiędzy plasterki szynki, zalewamy zalewą a na wierzch kładziemy pokrojoną paprykę. Wstawiamy znowu pod folią aluminiową na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę i odlewamy zgromadzony płyn. Posypujemy na wierzchu serem żółtym i odkryte naczynie wstawiamy jeszcze na chwilkę do piekarnika - aż ser stopnieje (około 2 minuty). GOTOWE.


Zapiekanka jest bardzo serowa, czuć wyraźnie bazylię i pomidory. Pyszne danie na obiad lub kolację!

Potrawa bierze udział w konkursie Viva Italia w kategorii primi piatti:


SMACZNEGO SIOSTRY!

0 komentarze:

Prześlij komentarz