Składniki
- Mały kalafior
- Dwie polędwiczki z piersi kurczaka
- 3 jajka
- Garść sera żółtego light startego
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie
Mięso kroimy na kawałki o dzielimy na dwie części. Jedną część obtaczamy w curry a drugą w papryce - odstawiamy. Kalafiora gotujemy na parze i rozgniatamy w misce ugniataczką do ziemniaków. Dodajemy przyprawy, kurczaka i jajka i mieszamy. Wszystko wylewamy do foremki na tartę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 50-60 minut. Można jeść na ciepło - jest OK. Ale po ostygnięciu - na zimo, jest super! Na podjadanie, przekąskę - myk na talerzyk, odrobinka KETCHUPU - to jest super :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
kusisz niebywale!
OdpowiedzUsuńi te zdjęcia takie apetyczne.
Czy jest szansa, by przy przepisach pojawiała się ich wartość kaloryczna?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
mniam! już mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńczłowiek wstaje rano popija kawę przy ekranie i myśli co by tu na obiad. i wtedy Siostry są niezawodne!!!! dzieĸi za ten przepis.
OdpowiedzUsuńchcę tylko dodać, że nie dane nam było skosztować jej na zimno. na ciepło poszła w całości!!!! REWELACJA!!!
OdpowiedzUsuńHA! Ależ mi miło Stula! Miód na serducho ;)
OdpowiedzUsuńO bardzo fajny pomysl.. musze sprobowac, przerwe troche monotonie mojej diety :)
OdpowiedzUsuńpycha !!!!! zrobiłam dzisiaj na kolacje, super danie :)
OdpowiedzUsuńA dałoby się to zrobić na patelni, bez piekarnika? Jako coś w rodzaju omletu czy frittaty (jakkolwiek się to pisze i odmienia :)).
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak, ale już nie tak wysokie. Proponuję nałożyć na patelnię mniejszą warstwę i przykryć trzymając wciąz na niewielkim ogniu. Powodzenia!
UsuńZapowiada się świetnie, muszę zrobić, tylko ile gram to mały kalafior i polędwiczki?500 kalafior i 200 polędwiczki??
OdpowiedzUsuńmyślę, że jakoś tak ;) Powodzenia!
UsuńWspaniała inspiracja :)) Właśnie zrobiłam z brokułem i dodałam cebulkę oraz kabanosa :) Zamiast żółtego - ser pleśniowy. Brokuły nadały urok, a ser pleśniowy zawsze jest super :) za to kabanos to już szaleństwo :)) Mój chłopak jest zachwycony.
OdpowiedzUsuńRazem z tartą upiekłam spód do rolady z farszem z kurczaka, chłodzi się w lodówce :)
Dziękuję!
łał!!! no to widzę dzień pichcenia! Super ;)
UsuńSmacznego ;)