grudnia 17, 2011

Dietetyczne święta TEŻ MOGĄ BYĆ PYSZNE



Składniki

  • 200ml puree z fasoli (u mnie biała)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 jabłko (u mnie alwa)

Przygotowanie


Składniki na ciasto mieszamy w misce na gładką masę i wylewamy do formy na tartę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto z wierzchu się "zetnie" uchylamy piekarnik, lekko wysuwamy ciasto i układamy na wierzchu pocięte kawałki jabłka. Posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy jeszcze do czasu jak cukier zacznie się rozpuszczać pilnując aby ciasto się nie przypiekło. W sumie około 35 minut.
Jabłek nie kładziemy na ciasto przed pieczeniem ponieważ wsiąkną na samo jego dno ;)




To bardzo pyszny placek - pachnie mi dzieciństwem, cynamonem i jabłkami. Wszystko idealnie słodkie. Placek podałam posypany cukrem i cynamonem. Bardzo świątecznie się zrobiło :)

SMACZNEGO SIOSTRY!

10 komentarzy:

  1. Zdecydowanie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. kto by pomyślał że fasola może się tak spisywać cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dusia, jestem tak samo cudnie zaskoczona! Dzięki, że jesteś u nas tak często!

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne!
    Ale mam dwa pytanka:

    1. czy mogę użyć zblendowanej na puree fasoli z puszki ?

    2. 200 ml to ile gram będzie ?

    z góry dziękuję za odpowiedź.


    A Twoje przepisy są wprost genialne.. czekam na kolejne dietetyczne wersje świątecznych potraw !

    Całuję =*

    OdpowiedzUsuń
  5. Papaya, 1. Pewnie, że tak. 2. Nie mam pojęcia..ALE kupno kuchennej wagi to kolejne postanowienie noworoczne - dlatego niebawem dam znać ile to jest!
    Dzięki, że tu zaglądasz i zabieram się do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję i z niecierpliwością czekam na ilość w gramach, gdyż nie wiem jak odmierzyć 200 ml xdd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 200ml to niepełna szklanka typu arcoroc :)...Jako matka małego dziecka wszystko mierzę na mililitry :D

      Usuń
  7. Baaardzo mi miło i cieszę się, że smakowało! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Chcialabym spytac jak robisz puree z fasoli, czy jest to tylko miksowanie fasoli czy cos jeszcze dodajesz? Bardzp prosilabym o odpowiedz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o fasoli i nie tylko ;)
      http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/p/od-ani.html

      Usuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger