tag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post482959663919581636..comments2024-03-27T20:53:24.553+01:00Comments on Blog Dietetycznie Siostro!: PIECZYWKO na weekend, oczywiście BEZ MĄKIAnnahttp://www.blogger.com/profile/08554448855145294130noreply@blogger.comBlogger36125tag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-8356308400847009252020-04-28T17:04:12.820+02:002020-04-28T17:04:12.820+02:00ile sody zamiast proszkuile sody zamiast proszkuasiahttps://www.blogger.com/profile/11940180878326342473noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-56906330440925153222014-08-17T13:35:31.484+02:002014-08-17T13:35:31.484+02:00anonimowy pisze bzdury! jak to w naszym kraju - co...anonimowy pisze bzdury! jak to w naszym kraju - co Polak, to lekarz! jak po sodzie moze być zgaga, skoro sody używa się do odkwaszania produktów (kompotów, bigosów, kapuśniaku i innych kwasnych zup) - chemia w szkole podstawowej się kłania! soda to silna zasada, więc w połączeniu z kwasem zachodzi reakcja chemiczna! skoro działa przeciwkwasowo to logiczne jest, ze nie moze powodowac zgagi - zgaga to nadmierna kwasowość!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-34397591826540264032014-04-15T21:24:13.665+02:002014-04-15T21:24:13.665+02:00a czy można ten przepis jako przepis na chlebek z ...a czy można ten przepis jako przepis na chlebek z fasoli i piec w keksówce?<br />niestety, nie posiadam silikonowych form do muffinek (tylko te papierowe i obawiam się, że ciasto się wyleje)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-33147840379887791822014-03-14T23:36:31.755+01:002014-03-14T23:36:31.755+01:00a ja upiekłam i mam mieszane uczucia.. byłam zachw...a ja upiekłam i mam mieszane uczucia.. byłam zachwycona przepisem, tym że jest łatwy i tani bo od dawna poszukiwałam sposobu na fajne szybkie bezglutenowe pieczywko - ale: fasolę ugotowałam bo nie chciałam z puszki, poza tym nie mam malaksera, więc żeby zblendować fasolę ręcznym blenderem dodałam odrobinę mleka..a potem żeby "wysuszyć" ciasto dorzuciłam trochę mąki kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej (standard w ciastach bezglutenowych).. jajka, przyprawy bez zmian (tylko inne zioła dałam). Upiekłam i - konsystencja super, wyrośnięcie, puszystość - rewela!, ale smak... dla mnie masakra! :( a przecież lubię fasolę i nie sądziłam że ten posmak będzie dla mnie problemem. trochę mnie to zniechęciło do dalszych eksperymentów z fasolą, ale dam jej jeszcze szansę .. tak samo jak bułkom, bo któraś z koleżanek powyżej pisała że zyskują lepszy smak jak dobrze ostygną i odstoją swoje..czekam do jutra z osądem ostatecznym.. a tak czy siak dziękuję za przepis bo może zrobię eksperyment z fasolą jako dodatkiem do mąki bezglutenowej poprawiającym konsystencję :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-15011085124851535202013-04-21T09:48:09.270+02:002013-04-21T09:48:09.270+02:00to jest mój pierwszy wypiek i wyszedł super a jak ...to jest mój pierwszy wypiek i wyszedł super a jak pachniało mmm miałam wrażenie jakby w piekarniku siedziało ciasto ;D dzieki za pomysł !Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-61109688602072857922012-11-22T08:57:35.189+01:002012-11-22T08:57:35.189+01:00Usia, bardzo się cieszę. O to właśnie mi chodzi, ż...Usia, bardzo się cieszę. O to właśnie mi chodzi, żeby czas na diecie milej płynął :)Annahttps://www.blogger.com/profile/08554448855145294130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-36867023258153813892012-11-21T23:15:23.097+01:002012-11-21T23:15:23.097+01:00Swierdzam, że zarówno muffinki jak i bułeczki są p...Swierdzam, że zarówno muffinki jak i bułeczki są przepyszne! Musiały po prostu postać pół dnia,dobrze wystygnąć, żeby uzyskać prawidłowy smak;) Świetny blog i wspaniałe przepisy, jednak dieta także może być przyjemna;) usiahttps://www.blogger.com/profile/14606481399926988300noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-19547014292545229272012-11-21T19:31:27.362+01:002012-11-21T19:31:27.362+01:00Swierdzam, że zarówno muffinki jak i bułeczki są p...Swierdzam, że zarówno muffinki jak i bułeczki są przepyszne! Musiały po prostu postać pół dnia, żeby dojść do siebie;) Świetny blog i wspaniałe przepisy, jednak dieta także może być przyjemna;) usiahttps://www.blogger.com/profile/14606481399926988300noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-46570632211118688282012-11-21T13:50:53.401+01:002012-11-21T13:50:53.401+01:00Jeśli Ci przeszkadza to zbijaj go mocnymi przypraw...Jeśli Ci przeszkadza to zbijaj go mocnymi przyprawami. W słodkich wypiekach cynamonem, imbirem i przyprawą korzenną. W wytrawnych słodką papryką, koperkiem i pomidorami - można dodać koncentratu pomidorowego i oregano. <br />Mi to nie przeszkadza. Ja się nie nastawiam, że to nie będzie smakować jak pszenna bułka czy ciasto z białej mąki, może dlatego ;)Annahttps://www.blogger.com/profile/08554448855145294130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-44692545916265210252012-11-21T13:23:07.260+01:002012-11-21T13:23:07.260+01:00a mam jeszcze jedno pytanie;) czytałam, że smak fa...a mam jeszcze jedno pytanie;) czytałam, że smak fasoli w wypiekach jest mało wyczuwalny, jednak u mnie niestety bardzo czuć smak fasoli..powinnam dawać więcej przypraw?usiahttps://www.blogger.com/profile/14606481399926988300noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-66355399240304473132012-11-21T10:40:43.988+01:002012-11-21T10:40:43.988+01:00a no to wszystko jasne - to jabłka są mokre ;)
Ale...a no to wszystko jasne - to jabłka są mokre ;)<br />Ale trzymam kciuki za eksperymenty!!!Annahttps://www.blogger.com/profile/08554448855145294130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-56965518658772854672012-11-21T10:38:04.796+01:002012-11-21T10:38:04.796+01:00piekłam w silikonowych foremkach przez ponad 30 mi...piekłam w silikonowych foremkach przez ponad 30 minut. Ale robiłam w wersji na słodko i dodałam jabłka i troche mleka w proszku..może to przez to. Dziś spróbuje jeszcze zrobic te, dokładnie według przepisu i zobacze jak wyjda;)<br />usiahttps://www.blogger.com/profile/14606481399926988300noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-1023844725786078372012-11-21T10:33:33.772+01:002012-11-21T10:33:33.772+01:00hm...jedno wydaje mi się za mało. A w czym piekłaś...hm...jedno wydaje mi się za mało. A w czym piekłaś? mam na mysli foremkę...może to przyczyna. A na pewno 180* przez 30 minut?<br />Annahttps://www.blogger.com/profile/08554448855145294130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-59022277273832910642012-11-21T10:29:53.724+01:002012-11-21T10:29:53.724+01:00dałam dwa białka, może nastepnym razem spróbuje da...dałam dwa białka, może nastepnym razem spróbuje dać jedno;)<br />usiahttps://www.blogger.com/profile/14606481399926988300noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-42020397557163391112012-11-21T10:28:11.502+01:002012-11-21T10:28:11.502+01:00wypieki z fasoli faktycznie są ciut wilgotne, tzn....wypieki z fasoli faktycznie są ciut wilgotne, tzn. nie są suche jak pieczywo. Ale nie powinny być mokre. Może jajka były bardzo duże i konsystencja się zmieniła. Myślę, że tak jak każdego wypieku - wypieków z fasoli też trzeba się nauczyć :)Annahttps://www.blogger.com/profile/08554448855145294130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-31746413002607441982012-11-21T10:26:16.486+01:002012-11-21T10:26:16.486+01:00zrobiłam dzis i wyszły bardzo mokre w środku, to n...zrobiłam dzis i wyszły bardzo mokre w środku, to normalne, czy może powinnam coś dodać?usiahttps://www.blogger.com/profile/14606481399926988300noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-79961785941288416662012-11-20T23:55:23.451+01:002012-11-20T23:55:23.451+01:00Usia, w każdym wypadku wypieku z fasoli możesz pom...Usia, w każdym wypadku wypieku z fasoli możesz pominąć śmiało żółtko!Annahttps://www.blogger.com/profile/08554448855145294130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-61974223639640310262012-11-20T23:41:30.538+01:002012-11-20T23:41:30.538+01:00Dałoby rade zrobić te bułeczki bez żółtek, tylko z...Dałoby rade zrobić te bułeczki bez żółtek, tylko z białkami?usiahttps://www.blogger.com/profile/14606481399926988300noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-65843378140768728672012-11-20T12:33:01.828+01:002012-11-20T12:33:01.828+01:00a czy np fasola adzuki by się nadawała?;) czy musi...a czy np fasola adzuki by się nadawała?;) czy musi być biała?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-75876950008502388572012-11-20T12:25:35.018+01:002012-11-20T12:25:35.018+01:00Jak najbardziej - może być gotowana! ;)Jak najbardziej - może być gotowana! ;)Annahttps://www.blogger.com/profile/08554448855145294130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-30872850973913572562012-11-20T12:22:07.110+01:002012-11-20T12:22:07.110+01:00a czy musi być uzyta fasola z puszki? moge zwykłą ...a czy musi być uzyta fasola z puszki? moge zwykłą ugotować i zmielić? Czytałam, że fasola z puszki ma IG ponad 40, ta świeża ma mniej, a zależy mi na tym, żebym mogła taki chlebek podawać do posiłków tłuszczowych;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-22331108864718990132012-10-26T09:27:13.383+02:002012-10-26T09:27:13.383+02:00Tak, jednak ta konsystencja ciasta jest bardzo waż...Tak, jednak ta konsystencja ciasta jest bardzo ważna. Ja to robię już na.oko ;) Czasem jajko jest większe, czasem mniejsze....Możesz zawsze poratować się faktycznie jakimś suchym dodatkiem: mlekiem w proszku, otrębami, płatkami zmielonymi na mąkę, skrobią kukurydzianą...<br />Powodzenia!Annahttps://www.blogger.com/profile/08554448855145294130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-2718589373703797252012-10-26T09:19:24.601+02:002012-10-26T09:19:24.601+02:00mnie tez niestety opadlo i bylo wilgotne, mimo, ze...mnie tez niestety opadlo i bylo wilgotne, mimo, ze trzymalam w piekarniku dodatkowe pol godziny :( Sprobuje nastepnym razem dodac wiecej suchych skladnikowjustanotherpsychohttps://www.blogger.com/profile/01738125137236358459noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-61292846108913701172012-10-02T10:25:01.767+02:002012-10-02T10:25:01.767+02:00Wszystko pięknie, ładnie ,ale zdecydowanie trzeba ...Wszystko pięknie, ładnie ,ale zdecydowanie trzeba zmniejszyć ilość sody i proszku do pieczenia,bo zgaga gwarantowana ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2625011598459706262.post-55628591779835324752012-09-30T01:27:43.517+02:002012-09-30T01:27:43.517+02:00Hmmm rzeczywiście jest to w książce... Parę lat ju...Hmmm rzeczywiście jest to w książce... Parę lat już stosuję SB (z przerwami) i nigdy tego nie zauważyłam :)<br />Anonymousnoreply@blogger.com