Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

02.01.2014

Oto milion powodów żeby W GODZINĘ upiec zdrowy chleb!



Przerost candidy w naszym organizmie prowadzi do zawrotów głowy, nadmiernego zmęczenia, migren i nerwowości, a w efekcie do nadwyrężenia pracy nerek, wątroby i układu odpornościowego, a to tylko niektóre symptomy zbyt dużej ilości drożdżaków w naszym organizmie. 



Grzybice to już choroba cywilizacyjna i warto przemyśleć spożywanie drożdży oraz produktów, które sprzyjają rozwoju grzybicy. Co pomaga grzybom?? - cukier, wszelkie słodycze, drożdżówki, chleb z drożdżami, faszerowane hormonami i antybiotykami mięso, pozbawiona wartości odżywczych biała mąka, alkohol (piwo!), wszelkie bułki, kawa - to wszystko pomaga w rozwoju, ale nie nam - tylko grzybom!

W Nowym Roku powiedz STOP!! 
Podaruj i sobie i swojej rodzinie to co najlepsze!

O tym jak ŁATWO UPIEC pyszny chleb bez drożdży, robienia skomplikowanego (dla wielu osób) zakwasu i "bawienia" się w domową piekarnię 
przekonam Was już dziś! 

A mój chleb jest nawet lepszy niż najlepszy chleb z zakwasu,
bo dodatkowo nie zawiera glutenu, czyli białka, które może powodować różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego - bóle brzucha, kolki, biegunki, przewlekłe i uciążliwe wzdęcia, na które skarży się coraz więcej z Was!

Biała mąka odchodzi do lamusa, a konsumenci są świadomi tego, że jest to produkt nie tylko zupełnie pozbawiony wartości odżywczych, ale również wysoko przetworzony i wysokokaloryczny.

Efekt jest taki, że po spożyciu białej mąki automatycznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu na witaminy i sole mineralne. Zwróćmy uwagę, że biała mąka to praktycznie wyłącznie wysoki indeks glikemiczny oraz same kalorie.

Wiele osób eliminując gluten z diety, zauważa zanik swoich uporczywych dolegliwości takich jak bóle stawów, nadciśnienie, poziom cukru we krwi. A to właśnie może powodować gluten.

Wypieki z rośli strączkowych to fantastyczna alternatywa do tradycyjnych wypieków z mąki. 

Komentowany tutaj przepis został zamieszczony w moim poradniku 
„Moja Kuchnia bez mąki i glutenu”.



W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu. 

W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.





Chleb jest zwarty i nie kruszy się dzięki mące ryżowej 

- to składnik, którego nie można tutaj niczym zastąpić. 


Przechowujemy go 3 dni w szafce w ściereczce lub w lodówce w dolnej szufladzie - również w ściereczce.




Dzięki odjęciu żółtek i wykorzystaniu chudego jogurtu oraz sylikonowej formy, chleb jest również świetną propozycją dla osób dbających o linię. Jedna kromka to około 100kcal. 
Cały chleb to mniej więcej:




Życzę Wam wszystkim dużo, dużo, dużo zdrowia 
na cały Nowy Rok! 
Życzę abyśmy świadomie podejmowali decyzje 
co i jak jemy 
i żeby jedzenie nas leczyło, 
sprawiało przyjemność i dodawało energii!!
Szczęśliwego Nowego Roku :)))

52 komentarze:

  1. Super przepis! Zastanawia mnie tylko czy ewentualnie można zastąpić nabiał (jogurty) czymś innym, dla osób które powinny go unikać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak! Weź po prostu ciepłą wodę i lej aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji ;)

      Usuń
    2. Genialnie proste :-). Jesteś wielka, dzięki!

      Usuń
    3. A gdzie jest ten przepis??? Bo napewno tu na tej stronie go nie ma.

      Usuń
    4. No właśnie? Bo ja też go nigdzie nie widzę..?
      To jakaś publikacja dla wtajemniczonych..?

      Usuń
  2. a gdzie kupić taki proszek do pieczenia? sklep ze zdrową żywnością? i napisz proszę coś o tej soli himalajskiej skoro to takie odkrycie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszek bezglutenowy kupisz w każdym supermarkecie, w którym również są mieszanki bezglutenowe. leclerc, carefur itp. (wybacz pisownię)
      A sól himalajska jest uznana za najczystszą sól na Ziemi. Istnieje jej kilka odmian w tym biała i różowa. Możesz o niej poczytać w sieci :) Na jej temat napiszę więcej niebawem.

      Usuń
    2. Proszek można kupić na działach z bezglutenową żywnością w większości marketów. Ostatnio kupiłam w Intermarche, wcześniej w Auchan.

      Usuń
    3. o super :) zajrzę do Intermarche bo w tej wsi na większe markety niestety nie mam co liczyć :P dzięki dziewczyny :)

      Usuń
  3. właśnie mam sól himalajską i nigdy nie używałam jeszcze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w kryształach czy sypką? Ja swoją musiałam utłuc :P

      Usuń
  4. piec z termoobiegiem czy bez ?
    przepis wydrukowany, tylko mieszankę muszę dokupić :)
    będę eksperymentować w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie grzeje góra i dół więc polecam tak samo :)
      Bardzo fajnie - powodzenia i pysznego chlebka życzę :)

      Usuń
    2. dziękuję bardzo :) w sobotę wypróbuję jak tylko uda mi się mieszankę dokupić :) resztę mam

      Usuń
  5. Super przepis. Twoj blog bedzie w moich ulubionych, gdy skoncze swoja diete. Obecnie jestem na diecie bezsolnej, bezglutenowej z mala iloscia wegli. Bardzo zainteresowlaa mnie ta himalajska biala sol. W ogole szukam zastepstwa soli, bo mam ja wyeliminowac na stale z diety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, sól to zuo :P ale wszystko jest kwestią przyzwyczajenia. Gdy zakończysz swoją dietę bez soli, to nawet z przyzwoleniem na jej stosowanie nie będziesz miała na to wcale ochoty! Nagle poczujesz też, jak wszystko jest już pełne soli - jak słony jest kupny chleb, wędlina a nawet ser.
      Kiedyś jadłam takie gotowe pasty kanapkowe w tubkach. Ponieważ teraz w ciąży mam różne zachcianki, to pokusiłam się i kupiłam taką tuńczykową tubkę - tego nie dało się nawet wziąć do ust, a co dopiero przełknąć. To było jak tubka soli. Ble!
      Także słusznie, że odstawiasz sól i zobaczysz, że Twój organizm sam Ci podpowie, że już jej wcale nie chce ;)

      Usuń
    2. to prawda :) ja soli używam do gotowania makaronu i ziemniaków w niewielkiej ilości. Poza tym bardzo rzadko, raczej jeśli kogoś oprócz Męża (on się już przyzwyczaił) karmię, to wtedy troszkę. Lepiej zastąpić większą ilością przypraw - smaczniej i zdrowiej :)

      Usuń
    3. Do zycia bez soli juz nawyklam, czasem teskni mi sie do czegos slonego, ale szybko przechodzi. Jedyne, czego nie mogle przelknac bez soli to zupa kalafiorowa. Choc warzywa ugotowane na parze zjadam ze smakiem. Sol jest prawie wszedzie, tak jak i cukier. Troche zajelo mi znalezienie bezcukrowych platkow kukurydzianych ( w UK)

      Usuń
  6. Wygląda przepysznie i oczywiście zdrowo ;) Będę musiała wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu, po pierwsze gratuluję stanu "Dwupaka" i życzę szczęśliwego rozwiązania oraz miłości i szczęścia w 2014 roku!
    Po drugie - genialny ten przepis, co prawda od pewnego czasu piekę chleby na zakwasie z orkiszu, który sama sobie mielę ale ... Twoja propozycja wydaje się bardzo kusząca!
    A co do grzybów to swego czasu uświadomiła mi to moja znajoma dentyskta - powiedziała słodycze to grzyb a ja nie chcę mieć w organiźmie grzybobrania.
    Pozdrawiam ciepło!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Viola!! Dla Waszej rodziny również dużo zdrowia i miłości - żeby dalej było dobrze, a nawet lepiej :)
      Wiem, że i Ty i wiele innych dziewczyn to zakwas ma już w jednym palcu, ale wiem też że przygotowanie go stanowi dla wielu osób prawdziwe wyzwanie - dlatego musiałam wykombinować coś prostszego :)
      I ja również nie chcę mieć w sobie grzybobrania!
      Pozdrawiam! Dużo usmiechu! ;)

      Usuń
    2. Dziękujemy za życzenia i wogóle za miłe słowo!

      Usuń
  8. no to mnie zaskoczyłaś! mistrzowski chleb!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja mam tylko 1 powód: WIEM, CO JEM.
    Swoje, to jednak swoje. Zajmuje czas, ale cóż... to nie ja robię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Trochę się przestraszyłam po przeczytaniu o grzybicy i drożdżach.
    Od jakiegoś czasu piję drożdże (zalane wrzątkiem) na porost włosów. Myślałam, że to pozytywny dla organizmu zabieg, a tymczasem... chyba nie?

    OdpowiedzUsuń
  11. Już od jakiegoś czasu chciałam zacząć piec własny chleb, ale przerażało mnie to przygotowywanie i zakwas itd, więc przepis bardzo mnie zainteresował , a kucharka ze mnie średnia jak to z chęcię wypróbuję i mam nadzieję, że wyjdzie ;)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  12. Niewiarygodnie prosty, a wygląda (i pewnie smakuje) cudownie! Koniecznie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł! Z pewnością go spróbuję bo o pladze candidy w przewodzie pokarmowym słyszałam już sporo razy.

    OdpowiedzUsuń
  14. Aniu, kocham Cię za ten przepis!! ;) Upiekłam chleb godzinę temu, ledwo wytrzymałam, aby ostygł.. jest przepyszny, smakuje jak świeżutka biała bułeczka, ależ ja za tym tęskniłam. Pochwalę się nim na pewno u siebie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)))) dziękuję! Podaj linka jak coś opublikujesz ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Muszę koniecznie wypróbować zamieniając jogurt na wodę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czytałam już różne receptury na domowy chlebek, ale ta jest super :) Chyba się skuszę. Fajnie byłoby na co dzień jeść taki chleb, a nie tylko "od święta" :( , ale musiałabym chyba ruszyć z masowym wypiekiem, żeby wystarczyło dla całej rodzinki

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawy przepis, jeszcze takiego nie próbowałam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam i zjadłam przed chwilą... jednak to raczej nie przypominało chlebka :/ zrobiłam z 1/3 porcji i wyszedł jakiś placek kukurydziano-ryżowy. Dało sie zjeść ale wgl nie wyrosło i takie lekko zakalcowate było, a jajko było dosyć wyczuwalne....

    OdpowiedzUsuń
  19. jajko da się czymś zastąpić (chociaż po części). A mak kukurydzianą można zastąpić mąką razową?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  20. A co właściwie mają drożdże do Candidy? I co to za teoria na przerost grzybów w organizmie? Wszędzie pełno dziwnych tekstów na ten temat i ludziom się później wydaje że mają grzyby we krwi.... Nie popadajcie w paranoje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro po jednej stronie jest paranoja to po drugiej ignorancja. Zdrowy rozsądek nie polega na negowaniu wszystkiego, o czym po prostu nie mamy pojęcia albo w co "nie wierzymy". Jeśli Ciebie problem nie dotyczy to ok, ale jeśli kogoś już tak to znaczy, że jest paranoikiem???

      Usuń
  21. Chleb mistrzowski! Dodałam zioła do bruschetty (suszone pomidory, czosnek, oregano, bazylia, papryka)! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  22. Może ktoś podać przepis, bo nie widzę go tu :( Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  23. ja rowniez nie widze przepisu...

    OdpowiedzUsuń
  24. sorry ale gfdzie TEN Przepis!!!!!!!111

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo ładne zdjęcia, ciekawe jak taki zrobić

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie widzę równiez przepisu ;(

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja też nie widzę przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  28. Ja również nie widzę przepisu :(

    OdpowiedzUsuń
  29. Drodzy, przepis został przeniesiony do mojego poradnika :)
    Zapraszam http://hapines.pl/ebooki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Link coś średnio działa z tego co widzę :(

      Usuń
  30. A mi ten chleb nie chce wyjść :( , wychodzi mi jak zakalec, bardzo płaski,mokry w środku. Chyba coś źle robię :/

    OdpowiedzUsuń
  31. Gdzie ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  32. ten jeden przepis mogly byc dla przykladu czy warto kupowac cala serie skoro tak sie wszyscy zachwycaja tym

    OdpowiedzUsuń
  33. A gdzie jest ten przepis, bo nie widzę go?

    OdpowiedzUsuń
  34. można prosić o przepis ?

    OdpowiedzUsuń