Dietetycznie Siostro!

13.01.2014

Kruche ciasteczka bez mąki, bez cukru, bez tłuszczu ;)



Znacie pewnie pyszne, lekko ciągnące ciasteczka migdałowe, które piecze się bez dodatku mąki. Chciałam jednak zrobić coś, w co można się wgryźć i tak powstały te pychotki - również odchudzone, bezglutenowe i naprawdę chrupiące. Posłodziłam je oczywiście zdrowym cukrem - Ksylitolem, oraz wykorzystałam migdały najwyższej jakości. Cistka są proste w przygotowaniu, o niebo zdrowsze niż kupne pieguski, a do tego taaakie pyszne! :) Zapraszam!



Biała mąka odchodzi do lamusa, a konsumenci są świadomi tego, że jest to produkt nie tylko zupełnie pozbawiony wartości odżywczych, ale również wysoko przetworzony i wysokokaloryczny.

Efekt jest taki, że po spożyciu białej mąki automatycznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu na witaminy i sole mineralne. Zwróćmy uwagę, że biała mąka to praktycznie wyłącznie wysoki indeks glikemiczny oraz same kalorie.

Wiele osób eliminując gluten z diety, zauważa zanik swoich uporczywych dolegliwości takich jak bóle stawów, nadciśnienie, poziom cukru we krwi. A to właśnie może powodować gluten.

Komentowany tutaj przepis został zamieszczony w moim poradniku 
„Moja Kuchnia bez mąki i glutenu”.



W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu. 

W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.









 Niezależnie od wersji jaką wybierzecie, 
możecie mieć pewność, że te ciasteczka są bardzo zdrowe :)


To takie proste, prawda?

25 komentarzy:

  1. ale ja lubię ciasteczka migdałowe - są pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada to genialnie! W sam raz na nadchodzące mrozy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne! Ciasteczka zawsze chętnie upiekę, a jak są zdrowe to tym bardziej!

    OdpowiedzUsuń
  4. dietetyczne, a wyglądają niezwykle apetycznie! biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie wypróbuję :) Wyglądają przeapetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. mąka kukurydziana to nadal mąka - więc tytuł jest mylący

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąka kukurydziana to mąka przede wszystkim bez glutenu i stąd ten tag, opis, kategoria i tytuł.
      Jest tak wiele osób poszukujących przepisów bezglutenowych, że aż mnie dziw bierze...i smutne to i pocieszające jednocześnie.

      Usuń
  7. Tak się zastanawiam czy można by było zastąpić migdały - orzechami nerkowca?

    OdpowiedzUsuń
  8. Słonik życzy smacznego i gorąco pozdrawia! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak smakowicie wyglądają :) Mniam :) Na pewno rewelacyjnie też smakują. Już wrzucam przepis do notatnika

    OdpowiedzUsuń
  10. przepyszne!! robiłam z mąka sojową.... będą często królować na naszym stole!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne, zdrowe, a wyglądają bajkowo, można fajnie się bawić dekorując ciasteczka razem z dzieckiem... :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Całkiem ciekawe ciasteczka. Trzeba zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  13. czy to z moją przeglądarką jest coś nie tak, czy nie widac przepisu na stronie? Chciałam ciasteczka upiec, kupiłam składniki i... nie ma przepisu :( Marta

    OdpowiedzUsuń
  14. Niby chcesz pomagac w odchudzaniu itp a kazesz sobie placic za porady. swietny mi blog, nie ma co

    OdpowiedzUsuń
  15. A gdzie przepis?

    OdpowiedzUsuń
  16. a przepis gdzie? dlaczego Pani tego nie skomentuje, mamy kupiś książkę, żeby zobaczyć przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://blogi.mojegotowanie.pl/przepisy/kruche-ciasteczka-bez-maki-bez-cukru-bez-tluszczu--8222
      Tutaj ktoś dodał przepis. Nie jest co prawda dokończony, ale końcówkę można jakoś samemu wykombinować :)

      Usuń
  17. Pani przepisy są świetne, ale nie pod każdym daniem są! Dlaczego??

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy ktoś robił te ciasteczka i pamięta przepis? Potrzebuję tylko ten i na śniegowe kule, a nie opłaca mi się kupowac ksiazki dla dwóch przepisów... Bardzo proszę o pomoc chcę je upiec dla chrześniaka który ma celiakie... Pozdrawiam was, Patrycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzięki za przepis dziewczyny :-))

    OdpowiedzUsuń
  20. skąd wziąc przepis? nie widzę

    OdpowiedzUsuń
  21. dlaczego nie odpowiada Pani na prośby o przepis, rozumiem, że chce Pani aby ludzie kupowali Pani książki, ale moim zdaniem to taki trochę szantaż, zachęcenie przepisem, a potem :kup książkę albo nici z przepisu. Do tego nie komentuje Pani żadnej z próśb o przepis, jakby udawała Pani, że ich nie było.

    OdpowiedzUsuń