Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

09.12.2013

Lekkie mandarynkowe ciacho bez glutenu


Choćbyśmy nie wiem jak starali się, to zawsze czegoś będzie za dużo i czegoś zostanie - jak to w Święta! Powinno być obficie i "na bogato" :)) Jeśli więc stwierdzisz, że masz zdecydowanie za dużo mandarynek, to ten przepis jest dla Ciebie! Choć zachęcam do przygotowania tego lekkiego ciasta również na Świąteczne dni - aby brzuszki odpoczęły nam od glutenowego chleba i ciężkich słodkich makowców!

Biała mąka odchodzi do lamusa, a konsumenci są świadomi tego, że jest to produkt nie tylko zupełnie pozbawiony wartości odżywczych, ale również wysoko przetworzony i wysokokaloryczny.

Efekt jest taki, że po spożyciu białej mąki automatycznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu na witaminy i sole mineralne. Zwróćmy uwagę, że biała mąka to praktycznie wyłącznie wysoki indeks glikemiczny oraz same kalorie.

Wiele osób eliminując gluten z diety, zauważa zanik swoich uporczywych dolegliwości takich jak bóle stawów, nadciśnienie, poziom cukru we krwi. A to właśnie może powodować gluten.

Komentowany tutaj przepis został zamieszczony w moim poradniku 
„Moja Kuchnia bez mąki i glutenu”.



W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu. 

W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.



Nawet gdy nie mamy alergii na gluten to warto czasem odstawić go na jakiś czas. Pamiętaj, że jedzenie ma naprawdę ogromny wpływ na nasze ciało. Objawem nadmiaru glutenu mogą być ciągłe bądź nie dające się usunąć wysypki. Również gluten może powodować bóle brzucha, infekcje narządów płciowych i oczywiście zaparcia oraz wzdęcia. Jeśli takie dolegliwości Was dotyczą, zróbcie test i przez trzy-cztery doby odstawcie gluten całkowicie. O ile to on jest winny to dolegliwości powinny wyraźnie ustąpić, ponieważ gluten jest trawiony po 2 dobach, więc jego nadmiary powinny ustępować. Polecam taki test - zrobiłam go sama na sobie gdy doskwierały mi bardzo częste wzdęcia i ustąpiły. Wiem teraz, że z glutenem nie należy przesadzać nawet gdy nie jesteśmy uczuleni :)


21 komentarzy:

  1. czy ta mieszanka wieloziarnista jest niezbędna? można ją ząstapić np. orzechami czy migdałami?

    Paula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paula, 200 g migdałów zmielonych czy posiekanych orzechów da zupełnie inny efekt niż ten co widzisz. Jesli chcesz migdały to proponuję 100g i do tego 100g kukurydzianej mąki. Chyba, że nie zależy Ci na migdałach i orzechach to możesz śmiało dać 200g mąki kukurydzianej (mąki! - nie skrobi). Ciacho powinno wyjść równie fajowskie ;)

      Usuń
    2. Dzięki bardzo za podpowiedź. Dodam mąki. Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam takiego ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę się przyczaić na mąkę ryżową, u mnie wyjątkowo trudno o bezglutenowe rzeczy, czy ogólnie coś innego, niż biała mąka pszenna. Masz jakiś ciekawy pomysł na wykorzystanie semoliny? Kupiłam ostatnio w markecie, zupełnie bez pomyślunku, nie wiedząc też w sumie, czy jest zdrowsza od zwykłej mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Semolina o nadal pszenica, więc gluten tam jest. Produkowana jest z ziaren innego gatunku tego zboża. Zdrowsza od mąki ze zwykłej pszenicy, ale niewiele, bo to wciaż produkt pszeniczny.

      Usuń
  4. świetnie wygląda nie jadłam mandarynkowego, na pewno bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajowy wypiek, mandarynkowo tak grudniowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie zdrowe wypieki :) To ciasto wydaje się być bardzo delikatne i całkiem prawdopodobne, że niebawem u mnie zagości! Na pewno się nie zawiodę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie do wypróbowania! Już wiem, jakie ciasto upiekę na święta, uwielbiam mandarynki! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mandarynkowe? to ciasto musi mieć perfekcyjny smak! ponadto jest tak zdrowe że tym bardziej zachwyca. uwielbiam takie zdrowości.
    gdzie kupiłaś tą mieszankę wieloziarnistą? i czym bezglutenowym najlepiej zastąpić tą mieszankę?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy badanie, które robiłaś to - badanie z krwi czy robiłaś biopsję kosmków. mam w rodzinie kogoś u którego podejrzewam właśnie nietolerancje na gluten, ale osoba ta nie przyjmuje tego do wiadomości- bo niby jak mozna miec teraz jak dawniej jej nie było i tonami np. chleb sie jadło.
    ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obecna pszenica różni się od tej sprzed lat. Polecam książkę "Dieta bez pszenicy"

      Usuń
  10. Mmm, przepis wygląda na ciekawy. Chyba jeszcze dzisiaj go zrobię :D Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wygląda cudownie! Chcę od razu zabrać się do roboty. Mam jednak problem. Mam w szafce zrobiony jakiś czas temu mus mandarynkowy. Czy jest Pani w stanie określić, chociaż na oko ile powinnam dać gotowego musu? Lub chociaż jaka powinna być konsystencja masy? Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam świątecznie. Mam pytanie :-) Czy to ciasto nie wyjdzie zbyt gorzkie? Właśnie zrobiłam mus z mandarynek i wydaje mi się mocno gorzki... Pozdrawiam Gwiazdkowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż, może skórka tak wpłynęła na ten mus. Proponuję złamać to sokiem cytryny oraz trochę dosłodzić lub dodać kilka mandarynek bez skórki zmiksowanych na mus.

      Usuń
  13. Świetny pomysł na mandarynki w cieście. Musi być pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń