Dietetycznie Siostro!

02.09.2013

ZIOŁO MIŁOŚCI


Dla niektórych niech to będzie science fiction, ale atmosfera naprawdę nabiera rumieńców! Kilka dań, kilka dni i robi się cieplej...Nie wiem czy każdemu przypadnie do gustu smak lubczyku lecz polecam go dziś, jako najstarsze i najsłynniejsze zioło miłości :) Oczywiście nie jest jedyny wśród czołówki afrodyzjaków, lecz upodobałam go sobie najbardziej, przez jego intensywny, selerowaty smak, aromat "maggi" i wielość zastosowań! Zioło to dorzucić można do zup, sosów, do potrawek z duszonych warzyw, do warzyw na patelnię, a nawet mieszać z białym serkiem. Zapach ciepłego lubczylu jest nie do opisania! Rozniósł się po całym domu, otulił nas i wzbudził uśmiechy.

Biała mąka odchodzi do lamusa, a konsumenci są świadomi tego, że jest to produkt nie tylko zupełnie pozbawiony wartości odżywczych, ale również wysoko przetworzony i wysokokaloryczny.

Efekt jest taki, że po spożyciu białej mąki automatycznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu na witaminy i sole mineralne. Zwróćmy uwagę, że biała mąka to praktycznie wyłącznie wysoki indeks glikemiczny oraz same kalorie.

Wiele osób eliminując gluten z diety, zauważa zanik swoich uporczywych dolegliwości takich jak bóle stawów, nadciśnienie, poziom cukru we krwi. A to właśnie może powodować gluten.

Wypieki z rośli strączkowych to fantastyczna alternatywa do tradycyjnych wypieków z mąki. 

Komentowany tutaj przepis został zamieszczony w moim poradniku 
„Moja Kuchnia bez mąki i glutenu”.



W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu. 

W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.

wartość wszystkich składników





Lubczyk w medycynie naturalnej stosowany był w celach zwiększenia pobudliwości seksualnej. Był również najważniejszym składnikiem miłosnych napojów! Przypisywano mu wielką moc. Wiadomo, że każda kuracja wymaga czasu i aby poznać działanie ziół, musimy doprowadzić do odpowiedniego ich stężenia w organizmie... Tymczasem lato się kończy, dla zachowania ciepła trzeba się częściej poprzytulać - to może kurację czas zacząć? :)

9 komentarzy:

  1. uwielbiam lubczyk :) omlet bardzo fajny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to pyszne! Super omlet Ci wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie odnośnie stewii, na pewno przetestowałaś już sporą ilość :) z jakiej firmy i w jakiej formie poleciłabyś? chodzi głównie o smak, bo słyszałam że jest dość specificzny. Teraz używam ksylitolu, ale ze względu na to że stewia ma 0 kalorii postanowiłam ,że jej spróbuję :) Ola

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem jak pachnie ciepły lubczyk, ale brzmi to zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę wypróbować! Uwielbiam lubczyk i paprykę więc to coś dla mnie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubczyk koniecznie do rosołu!
    Omlet wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubczyk. Mniam!!!! Omlet wygląda przepysznie! ;)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie...
    http://zapiski-okularnicy.pl/

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak robisz tak perfekcyjnego omleta? Tylko z jajek czy coś dodajesz? :)

    OdpowiedzUsuń