Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

30.05.2013

Kto jeszcze nie wie, że jedzenie ma wpływ na nasz mózg?




Stres, zmęczenie, rozkojarzenie, odkładanie wszystkiego na ostatnią chwilę, a później zarwane noce i tony wypitych kaw? A później kolejny stres z powodu zawalonych terminów, niewykonanej pracy i konfrontacji z rzeczywistością?
Zadbaj o swój mózg!
Potrzebny nie tylko do myślenia, zapamiętywania i koncentracji, ale do własciwego funkcjonowania, podejmowania odpowiednich decyzji i trzeźwego, zdrowego myślenia.
Odpowiednia dieta – bogata w witaminy, minerały i węglowodany złożone to klucz do tego, aby wesprzeć ten nasz "ster", który kieruje naszą drogą życiową.
Dziś, dzięki Kamili, przedstawiam Wam kilka dietetycznych sztuczek, na to aby zadbać o mózg. Niebawem ukaże się mój kolejny e-book, w którym napiszę więcej o tym jak redukować stres, dbać o równowagę, żyć spokojniej i być szczęśliwszym. Zapraszam na poczytanie i mały surfing po przepisach, wypoczywajcie ;)

Jakie produkty wybierać?
1. Węglowodany
Nasz mózg żywi się glukozą; dlatego pamiętaj, że węglowodany są źródłem energii dla pracy mózgu. Jedz co 3-4 godziny by mózg pracował sprawnie przez cały dzień; jednak pamiętaj by sięgać po te zdrowe węglowodany, czyli złożone. 
Znajdziesz je w: pieczywie razowym, kaszach, brązowym ryżu, makaronie razowym, muesli, płatkach owsianych;
2. Białka
Budują mózg i regenerują komórki nerwowe. Jedz przynajmniej raz dziennie. 
Wybieraj: chude mięso, ryby, chude twarogi.

3. Kwasy omega 3
Zapobiegają schorzeniom układu nerwowego, wspomagają pracę mózgu poprzez dobroczynny wpływ na pracę układu krążenia. Raz w tygodniu sięgaj po tłustą rybę (np. łosoś), a codziennie pamiętaj o oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym i siemieniu lnianym, które jest ich najlepszym źródłem pochodzenia roślinnego.

4. Lecytyna
Gdy w naszym organizmie jej zabraknie, to pojawiają się problemy ze zdolnościami pamięciowymi. Dlatego sięgaj po produkty sojowe, jajka, orzechy i migdały.

5. Minerały:
  • Magnez – łagodzi stres i napięcie, wspomaga koncentrację; znajdziesz go w: pestkach dyni, otrębach pszennych, kakao, zarodkach pszennych, migdałach, kaszy gryczanej, soi, białej fasoli, gorzkiej czekoladzie, orzechach pistacjowych i laskowych, płatkach owsianych, grochu szpinaku, bananie.

  • Wapń – wspomaga prawidłową pracę podczas naszego wysiłku; znajdziesz go w: żółtych serach (pamiętaj o tym, ze zawierają duże ilości tłuszczu), szprotkach, sardynkach,  jogurcie, twarogu, migdałach, gotowanym szpinaku, natce pietruszki, sezamie.

  • Cynk – chroni układ nerwowy przed wpływem wolnych rodników; znajdziesz go w: małżach, ostrygach, zarodkach pszennych, fasoli, wątróbce kurzej, migdałach, chlebie pełnoziarnistym żytnim, węgorzu, groszku zielonym.

  • Potas – wspomaga dotlenienie mózgu oraz czynność nerwów; znajdziesz go w: pomidorach, bananach, melonie, porzeczkach, orzechach i roślinach strączkowych.

  • Fosfor – poprawia pamięć i nastrój; znajdziesz go w: serach, mięsie, rybach, żółtku jaj, fasoli, grochu.

  • Żelazo – dotlenia mózg; znajdziesz go w: czerwonym mięsie, wątróbce, nasionach strączkowych, żółtku jaj, kaszy, pestkach dyni, orzechach, migdałach, suszonych figach, morelach, szczypiorku;
6. Witaminy z gr. B na pamięć i koncentrację 
  • B1 – wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego; znajdziesz ją: pestkach dyni, kiełkach pszenicy, grochu, fasoli, kaszy gryczanej, orzechach laskowych, chlebie graham, chlebie razowym.

  • B3 (PP) – jej niedobór powoduje osłabienie pamięci i koncentracji, trudności ze skupieniem uwagi i kojarzeniem; znajdziesz ją w: wątróbce, drobiu, tuńczyku, łososiu, ryżu, pieczywie oraz mleku i jego przetworach.

  • B6 – jej niedobór może powodować przedwczesne starzenie się komórek nerwowych, a nawet prowadzić do depresji; znajdziesz ją w: płatkach owsianych, orzechach włoskich, soczewicy, ciecierzycy, kaszy gryczanej, rybach, bananach, szpinaku, awokado, drobiu.
 
Pamiętaj także, żeby nie wybierać produktów bogatych w cukry proste jak glukoza i fruktoza – pomogą tylko na chwilę, by za niedługi czas spowodować senność i duży spadek glukozy we krwi.
Uważaj na kofeinę! Zbyt duże spożycie może prowadzić do ogólnej nerwowości, niemożności zaśnięcia, wymiotów, drżenia, przyspieszenia bicia serca. Objawy te mogą stanowić zagrożenie dla osób mających na przykład problemy z sercem i układem krwionośnym.
Zamiast tych napojów wybieraj herbatę Yerba Mate – która doda Ci energii albo zaparz szałwię – jest doskonała na zapamiętywanie :)
Nie zapomnij także o wodzie i wysypianiu się!
Jeśli chcesz przeczytać kolejnego e-booka to najlepszym na to sposobem jest zapisanie się do mojego newslettera!


Materiał przygotowany we współpracy z Kamilą

5 komentarzy:

  1. Na początku chciałbym Ci powiedzieć, że ludzie tacy jak Ty odwalają kawał dobrej roboty. Im więcej osób piszących o zdrowiu tym lepiej dla naszego społeczeństwa. Twoje artykuły są bardzo wartościowe.

    Tak trzymaj i nie daj się zniechęcić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze powiedziane :).
      Swoją drogą, uwielbiam Twojego bloga. Inspiruje mnie. Dziękuję za każdy artykuł :)

      Usuń
    2. Kochani, wielkie dzięki za Wasze komentarze. To dla mnie bardzo ważne zwłaszcza wobec hejtu jaki usuwam z bloga ;)

      Usuń
  2. Dobry wpis, ba smaczny, ja tylko mięsa nie jem. ciekawe kto to hejtuje, może TYPOWY HEJTER - wystarczy wpisać w google i wszystko jasne. Uwielbiam orzechy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny nagłówek

    OdpowiedzUsuń