Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

20.05.2013

a co Ty dajesz ukochanym na śniadanie do łóżka?



Jak to teraz jest?
To jest tak jakby kolejne uderzenie serca miało wstrząsnąć całym ciałem...jakby ściany miało powalić...
To jest tak jakby żołądek zwinął się w spiralkę, a wszystkie sprawy odstawione zostały na półkę. To jest tak, jakby zawiesić w czasie wszystko pozostałe prócz tej jednej, jedynej osoby. Jakby włączyć pauzę całej reszcie. To jest tak, że wciąż jest mało czasu...wspólnego czasu. To jest tak, że nie chce Ci się gadać i nie masz pojęcia co zrobić, żeby ten czas, który macie nie przepadł. I przychodzi taki moment, że wszystko co stanie się później, jest już jasne. To jest tak, że już wiesz, że ta druga osoba jest i będzie. I boisz się. Strach podchodzi do gardła i dławi od środka. Czasem. Często. Nigdy. To jest tak, że boisz się na zapas tego, że może wydarzyć się coś, co was rozdzieli. Dławi myśl, że może stać się najgorsze - że nawet nie dowiesz się, że nie zdążysz. I to jet własnie tak - że przepełnia Cię jednocześnie lęk i błogość, strach i odwaga, aby brać pełnymi garściami to co możesz tu i teraz. To jest tak, że jest w Tobie pełno sprzeczności. Nie rozumiesz tego, ale nawet się nie starasz. Nie jest ważne rozumieć - tylko być. To jest tak, że najważniejsze to być razem. I szukasz sposobów, miejsc, czasu i serce bije coraz mocniej.

I to jest tak, że po raz kolejny w pośpiechu pakujesz rzeczy przed weekendowym wyjazdem i na miejscu okazuje się, że nie masz ani koszulki na zmianę, ani wanilii w proszku, ani kuchennej wagi :P


Biała mąka odchodzi do lamusa, a konsumenci są świadomi tego, że jest to produkt nie tylko zupełnie pozbawiony wartości odżywczych, ale również wysoko przetworzony i wysokokaloryczny.

Efekt jest taki, że po spożyciu białej mąki automatycznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu na witaminy i sole mineralne. Zwróćmy uwagę, że biała mąka to praktycznie wyłącznie wysoki indeks glikemiczny oraz same kalorie.

Wiele osób eliminując gluten z diety, zauważa zanik swoich uporczywych dolegliwości takich jak bóle stawów, nadciśnienie, poziom cukru we krwi. A to właśnie może powodować gluten.

Komentowany tutaj przepis został zamieszczony w moim poradniku 
„Moja Kuchnia bez mąki i glutenu”.



W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu. 

W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.




To szybkie i pyszne placuszki, które zjedliśmy w łóżku oglądając po raz setny "Zakochanego kundla II". 
I wszystkim smakowało, 
choć marzeniem byłoby dodać do nich 1/4 łyżeczki sproszkowanej wanilii...
ja niestety o niej zapomniałam. 
Za to były truskawy i mąka z amarantusa też dała radę. 
Ładnie wiązała ciasto, rumieniła się powoli i na złocisto i naprawdę świetnie smakowała!:)

8 komentarzy:

  1. ale pyszności:) żeby mnie ktoś tak porozpieszczał z rana:)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę wypróbować koniecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. TAKIE bardzo lubuję, chociaz mąki nie mialam z amarantusa nie miałam nigdy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ważne, że i tak wyszły, i były jedzone w miłej atmosferze :)

    OdpowiedzUsuń