Dietetycznie Siostro!

20.04.2013

8 produktów których NIGDY NIE ŁĄCZYMY w zdrowej diecie



Ostatnio na facebooku wymieniliśmy się informacjami dotyczącymi jedzenia ziemniaków na diecie a szczególnie łączenia ich z innymi produktami. Idąc tym śladem postanowiłyśmy z Kamilą podzielić się z Wami jednym z jej postów, w którym pisze jakich produktów nie należy ze sobą łączyć i dlaczego. Ciekawe co o tym sądzicie?
Sign: Success & Failure
Jak się okazuje, bardzo ważne jest w jaki sposób komponujemy poszczególne posiłki.  Niektóre połączenia mogą być bardzo niekorzystne, dlatego warto zapamiętać że tych produktów ze sobą łączyć nie warto, ale czy napewno? Czekam na Wasze opinie!
1. Herbata z cytryną
Znajdujący się w listkach herbaty glin łączy się z sokiem z cytryny. W ten sposób tworzy się cytrynian glinu, który odkłada się w mózgu i może prowadzić m.in., do choroby Alzheimera.
2. Herbata z ciastem drożdżowym
Zawarte w herbacie garbniki ograniczają wchłanianie witaminy B1, która znajduje się w cieście drożdżowym. Witamina B1 korzystnie wpływa na układ nerwowy.
3. Pomidor z ogórkiem
Zielony ogórek zawiera enzym, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C (wzmacnia odporność). To samo dzieje się w połączeniu ogórka z: papryką, cebulą, cykorią, natką pietruszki czy sałatą.
4. Pomidor z twarogiem
Pomidor zawiera silne działające kwasy. Kiedy połączymy go z białym serem, to zawarty w nim wapń wejdzie w reakcje z tymi kwasami i wytworzą się nierozpuszczalne kryształki. Odkładają się one w stawach, blokują je a także przysparzają bólu podczas poruszania się.
5. Kawa i herbata z nabiałem
Zawarty w kawie i herbacie kwas szczawiowy łączy się z wapniem znajdującym się w twarożku, jogurcie i serze żółtym. W ten sposób tworzą się szczawiany, które odkładają się w postaci kamieni w drogach moczowych. Natomiast wapń nie może być wykorzystany przez organizm, gdyż zostaje związany.
6. Warzywa kapustne z rybami
Ryby morskie jak i owoce morze są źródłem jodu. Nie należy łączyć ich z warzywami kapustnymi (m.in. kalafior, brokuł, kapusta, brukselka), ponieważ wiążą jod i uniemożliwiają jego wchłanianie.
7. Olej z rybami
Korzystne działanie kwasów omega-3 mogą zaburzyć kwasy omega-6, których najwięcej znajduje się w oleju słonecznikowym i kukurydzianym. Kwasy omega-6: wzmacniają układ nerwowy, odżywiają skórę, włosy i paznokcie. Jednak podczas smażenia mogą zredukować działanie omega-3.
8. Mięso z czerwonym winem
Zawarte w winie garbniki uniemożliwiają dobre wchłonięcie żelaza, które znajduje się w mięsie (szczególnie w wieprzowinie, wołowinie, dziczyźnie czy wątróbce).
Garbniki te znajdują się także w kawie i herbacie i dlatego nie warto nimi popijać jedzenia w ogóle. No i co Wy na to? Wiedziałyście o tych brokułach z rybą??
Źródło:

118 komentarzy:

  1. Jeżeli chodzi o askorbinazę - wystarczy zamienić świeży ogórek na ogórek kiszony, bo enzym ten nie działa w kwaśnym pH ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie trzeba nic zamieniać, tylko nie obierać ogórka. to wystarczy, żeby zmienić środowisko reakcji. ewentualnie polecam dodać octu balsamicznego

      Usuń
    2. ciekawe co na to Bułgarzy z sałatką szopską i Grecy z grecką ? jakos nie cierpią na braki witaminy C z powodu łączenia ogórka i pomidora?

      Usuń
    3. Albo skropić ogórek świeży sokiem z cytryny lub octem winnym, czy jabłkowym i już :) . We wszystkich sałatkach południowych, gdzie łączy się pomidor z ogórkiem jest jakiś sos z czymś kwaśnym.

      Usuń
    4. Maja Nordic...można połączyć herbatę z cytryna, ale herbata nie może być gorąca

      Usuń
    5. Co za bzdury! Aż się nie chce wierzyć, że można wmawiać idiotyzmy ludziom .......... a co ciekawe niemało nierozgarniętych w te brednie wierzy!!!

      Usuń
  2. Wow! niektóre połączenia naprawdę mnie zaskoczyły! O ogórku i pomidorze słyszałam, ale np. herbata i cytryna - szok!

    Pozdrowienia z Norwegii!
    Maja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale to chyba tylko dopóki ma się liście herbaty. po wyjęciu liści/ herbaty cytrynę już można dodać z tego co wiem.

      Usuń
    2. tak jest, po wyjęciu torebki z herbatą można spokojnie dodać cytrynę:)

      Usuń
    3. Dokładnie, nie można dodawać cytryny do herbaty tylko dopóki jest w niej torebka albo liście. Samo zalanie wrzątkiem nie wypłukuje glinu, który jest w liściach, dopiero dodanie cytryny to powoduje. A jeżeli dodamy cytrynę po usunięciu liści, jesteśmy całkowicie bezpieczni, przecież nie spożywamy glinu z każdą herbatą ;p

      I jeszcze jedno, nie ma czegoś takiego ja cytrynian gliny, glin to pierwiastek a nie glina! Istnieje cytrynian glinu!
      Oj, administratorze, lepiej najpierw zweryfikuj to co umieszczasz na stronie i nie wprowadzaj ludzi w błąd...

      Usuń
    4. Taaaak! To straszne! tyle gliny w mózgu się odkłada! Tak z ciekawości: Ile czasu musi minąć po/przed spożyciem ogórka abym mógł bezpiecznie zjeść witaminę C?

      Usuń
    5. Nie wierzcie w to bo to są głupoty... szczególnie herbata z cytryną... tego jest tak niewiele, że nic nie może nam zaszkodzić.

      Usuń
    6. rzeczywiście niektóre przykłady są absurdalne. cytryna absolutnie nie szkodzi, pod warunkiem, że dodamy ją do herbaty już po zaparzeniu, a nie w trakcie

      Usuń
  3. A ja osobiście uważam, że nie ma nic złego w łączeniu produktów, które po połączeniu powodują,że np. dany makro,mikroelement się nie wchłania... przecież nie jemy codziennie warzyw kapustnych z łososiem, a poza tym w tygodniu możemy dostarczyć sobie jod w innej postaci i od razu się krzywda nikomu nie stanie i nie będzie miał niedoborów. Co innego gdybyśmy codziennie jedli to samo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się ze Słodką Babeczką w 100% !!! ja czasem dodaję do słaty i pomidora i ogórka razem i szczerze to nie wierzę, że dzieki pomidorowi dostarczę jakis super dooper wypasionych witamin w tym wspomnianej C, biorac pod uwagę w jakich warunkach został on wyhodowany, za to dodaję garściami zieloną natkę i inne zielska typu rukola czy rukiew wodna i nie martwię sie, że ogórek zabija moc pomidora. poza tym w zdrowej diecie w ogóle nie żremy ciast ;) tymbardziej drożdżowych i już błagam są na pewno inne cenniejsze źródła witaminy B1 niż drożdzowiec, ha, ha, rozbawiłas mnie trochę tym wpisem ... uważam, że jest poniżej Twojego poziomu niestety. ps. jak tam trening? nic nie piszesz? wymiękłas pewnie, co?

      Usuń
    2. Nie dajcie sie zwariowac!,..:))))))

      Usuń
    3. Hm, przemyśl troszkę to co napisałaś Berry Straw ;) naśmiewasz się że ile to ogórek może zabić wit. C z tego biednego pomidorka, w którym pewnie i tak było jej mało, bo dodasz pietruszkę i inne warzywka z wit. C i będzie super zdrowo, więc to nie jest ważne że połączyłaś ogórka z pomidorem, tak? Ale askorbinaza znajdująca się w ogórku zabije każdą witaminę C, nie tylko tą która była w pomidorze, ale tą z pietruszki również;) także pomyśl troszkę czy Twoja wypowiedź ma sens jeśli już chcesz naskakiwać na kogokolwiek :)

      Usuń
    4. Ciekawe Slodka Babeczka to napisz ta swoja diete na jod z kapusta bo mi wychodzi ze i bez kapusty jest z tym Jodem skrajny problem w dostarczeniu.
      I ciekawe czemu nie ma klasyka wapn i zelazo ktore sie wzajemnie ograiczaja i znosza. Zanim to rozlaczylem kazda wizyta w wc po takich polaczeniach byla jakims nieporozumieniem.

      Usuń
  4. fajny, pożyteczny wpis- kilku nowych rzeczy się dowiedziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdzie połączenie żółtego sera i wędliny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwykle na kanapce!

      Usuń
    2. nabial i wedliny to nie koszer to zn. wapn chamuje wchlanianie sie zelaza a pozatym nie nalezy laczyc roznych rodzajow bialek

      Usuń
    3. Co? Nie należy łączyć różnych rodzajów białek?
      Litości, w większości produktów są już różne rodzaje białek.
      Większej głupoty dawno nie czytałem :)

      Usuń
  6. ubolewam na tym, że ogórek i pomidor nie idą w parze:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo bardzo przydatne:) Też planuje coś na ten temat napisać:)

    a co do pomidora i ogórka to jak już ogórek może być konserwowy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. proszę poprawcie nazwę - nie cytrynian gliny tylko glinu. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Co to tej herbaty,zawsze uważałam co innego.Glin znajduje sie w fusach,zaś jeżeli wyjmniemy torebkę badź fusy z szklanki,to nie zajdzie żadna reakcja.Mam nadzieję,że dziewczyny mi na to odpowiecie,jak to z tym jest :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie do końca jest to prawda.
    Nie wolno parzyć herbaty z cytryną, ponieważ wtedy glin z liści reaguje z kwasem cytrynowym, ale później, jak się odcedzi listki już cytrynę można dodać.
    I bardzo proszę o wyjaśnienie mechanizmu oddziaływania nabiału z kwasami, skoro wytrącają się kryształki, które uniemożliwiają wchłonięcie wapnia, to skąd w takim razie później się biorą w nerkach?
    Ryb w ogóle nie wolno smażyć i w ogóle należy ograniczać spożycie kwasów omega 6, łączenie z rybami nie ma tutaj nic do rzeczy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się z poprzednim wpisem, podane przykłady nie maja potwierdzenia w faktach

      Usuń
    2. To co mozna robic z rybami...jesc na surowo?

      Usuń
  11. 6, 7, 8 - nie wiedziałam ;o
    Przydatny wpis!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny wpis. Dobrze mieć świadomość, że łącząc niektóre produkty pozbawiamy ich dobrego wpływu na nasz organizm. O herbacie z cytryną czy ogórku z pomidorem wiedziałam, ale reszta była mi nieznana. Teraz będę zwracać większą uwagę na łączenie tych produktów.

    OdpowiedzUsuń
  13. Co do ogórka i pomidora nie ma sensu wpadać w panikę :) Nie czarujmy się, pomidor nie jest najlepszym źródłem witaminy C więc połączenie go z ogórkiem nie spowoduje nie wiadomo jak dużych strat, a na pewno nie przyczyni się do niedoboru tej witaminy w dobrze skomponowanej diecie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidor zawiera właśnie bardzo dużo witaminy C :)

      Usuń
    2. Niszczy Wit. C każdego warzywa.

      Usuń
  14. cytrynian gliny? co za bzdura. Jak już to cytrynian glinu. KTO TO PISAŁ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ! Oczywiście, że literówka ! ! !

      Usuń
  15. Wiem, ze takie połączenie nie są za ciekawe... Ale. Jak myślę, że boimy się pomidora z serem czy pomidorka z ogórkiem, a wcinamy burgera z Macka, czy ketchup z buteleczki albo lody, lizaki i tanie wina... No wybaczcie. Zdaje mi się, że są gorsze połączenia... ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heh cała słuszność po Twojej stronie:)

      Usuń
    2. Tylko że takie artykuły nie są dla ludzi którzy wcinają burgery, ale dla tych których chcą zrozumieć żywność i swój organizm.

      Usuń
  16. Cale zycie tak jadlam. Teraz musze to zmienic i przekazac te wazne informacje dalej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Błągam, nie przekazuj dalej

      Usuń
  17. Połowa to bzdury. Ludzie się niepotrzebnie nakręcają, a potem są takie komentarze jak powyżej: koniecznie muszę przekazać te ważne bzdury dalej.
    Przepraszam za ton, ale niektóre internetowe mity mnie dobijają.
    Jestem dietetyczką i niedawno napisałam na ten temat artykuł na swojej stronie :) http://www.zdrowienadeser.pl/laczyc-czy-nie-laczyc/ polecam nie ulegać histerii :)
    PS Spożycie kwasów omega 6 należy ograniczyć, ponieważ występują dość powszechnie w diecie, a ważne jest, aby znajdowały się w odpowiedniej proporcji z kwasami omega 3, ale bezpośrednie łączenie ich z rybami nie ma tu nic do rzeczy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow 1,5 roku doświadczenia w firmie cateringowej...... Porozmawiaj z lekarzami dietetykami :)

      Usuń
    2. Anonimowy z 8 maja, wskaż mi, proszę, gdzie popełniłam błąd w komentarzu, bo doprawdy nie wiem, o co Ci chodzi.

      Usuń
    3. Lekarz dietetyk? Serio? To jest taka specjalizacja po leku? Przypominam, że kończąc studia na medyku nie po każdym kierunku otrzymuje się tytuł lekarza! ;)

      Usuń
    4. to nie są bzdury - tylko ludzie każdego dnia mają raka, i nie wiedzą dlaczego

      Usuń
    5. jedni mają raka inni paranoje i obsesje na punkcie ,, zdrowego" odżywiania i to też ich w końcu wykwńcza

      Usuń
  18. z całej tej listy to wiedziałam tylko o pomidorze i ogórku. Ale, że herbata z cytryną...szok

    OdpowiedzUsuń
  19. ogórek + pomidor słyszałam. ;> ale herbata z cytryną;o

    OdpowiedzUsuń
  20. Cytrynian gliny? Ciekawy związek ;) Pewnie chodziło o cytrynian glinu :D Wybacz, takie wyczulone oko chemika ;)

    Niby się nie powinno, ale nie wyobrażam sobie herbaty bez cytryny i kropka - jak zgłupieję na starość to przynajmniej będę miała na co zwalić ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. co do jedynki to prawda jak dziewczyny piszą powyżej, po zaparzeniu można już spokojnie dodawać cytrynkę, jedynie nie podczas parzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  22. ciekawy post, ja tak lubie łączyć ze sobą te produkty;p

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie jestem zwolennikiem tych teorii, które z prawdą mają niewiele wspólnego. Cała kuchnia śródziemnomorska (uważana za najzdrowszą) łączy ze sobą wiele z tych składników - Francuzi, Hiszpanie, Włosi, Portugalczycy. Wszyscy zachwycają się ich kuchnią. Powiedz tysiącom ludzi, kochających boeuf bourguignon, że nie można łączyć mięsa z czerwonym winem ... co za bzdura.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. popieram, dawno nie czytałam takich bzdur

      Usuń
    2. ...Ani ja

      Usuń
  24. Zasadniczo po to należy pić kawe z mlekiem aby zmniejszyć pulę wolnych kwasów szcawianów, a wzbogacić w wapń. Szawiany są i w herbacie i w burakach, szpinaku, ale bez przesady, bardzo trzeba by sie starać, aby sie nimi zatruć

    OdpowiedzUsuń
  25. O większości słyszałam. Biały twarożek najlepszy z pomidorem. Moim zdaniem wystarczy zdrowy rozsądek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może najlepszy, ale sama byłam świadkiem jak mój znajomy zajadał się pomidorami i twarogiem a potem przez pół roku leczyli go lekarze na milion chorób, bo tak go bolały stawy i maił wysokie ob, że nie był w stanie chodzić. O tym dowiedział się przypadkiem i jak ręką odjął. Nigdy pomidorów z twarogiem.

      Usuń
    2. A moja znajomy zjadl salatke grecka i wracajac do domu skrecil kostke. Zniszczyc grecje i nigdy wiecej salatek....

      Usuń
  26. ciekawy wpis. o niektórych połączeniach wiedziałam, a o niektórych nie miałam pojęcia. Cały Twój blog jest fantastyczny, wygląda bardzo profesjonalnie, niemal jak klasyczna strona o gotowaniu. Widzę też pewne podobieństwa tematyczne między naszymi blogami. To ciekawe. Zapraszam do mnie: www.widelce.blogspot.com. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. O odpowiednim łączeniu produktów dużo pisał dr Michal Tombak. Facet trochę kosmiczny, ale pisze całkiem ciekawie na temat zdrowego stylu zycia :)

    OdpowiedzUsuń
  28. o większości wiedziałam, ale żeby nie łączyć warzyw kapustnych z rybami to pierwszy raz słyszę!
    Co najmniej raz w tygodniu tak robię. Znaczy się robiłam> :D

    OdpowiedzUsuń
  29. A co z serkiem wiejskim z pomidorem? Hmm..

    OdpowiedzUsuń
  30. Ciekawy artykuł, warto dokładnie go przeczytać.

    OdpowiedzUsuń
  31. Ooooo!
    Ja bym jeszcze ograniczył spożywanie DHMO. To tez jest bardzo szkodliwe!!!
    https://www.facebook.com/pages/STOP-DHMO/144840278879520

    OdpowiedzUsuń
  32. ciekaw jestem kto to stworzyl bo bedac po studiach farmaceutycznych nie potrafie w pewne "fakty" uwierzyc. tworza sie szczawiany wapnia z herbaty i sera ? seriously ? szczawiany tworza sie w polaczeniu kwasu szczawianowego z wapniem, ktory jest nie rozpuszczalny w wodzie wiec nie wchlonie sie do organizmu... co wiecej, w herbacie beda takie ilosci tego kwasu ze zostanie z latwoscia usuniety z nerek... silne kwasy ktore reaguja z wapniem? i powstaja krysztalki ? wapn jest rozpuszczalny w silnych kwasach, wiec jezeli juz to sa slabe kwasy. tylko szkoda ze w zoladku jest kwasowe pH wiec ciezko mi wytlumaczyc jak moze wapn sie tam wytracic w postaci krysztalkow... ludzie zaczniejcie patrzec na zrodla z ktorych czerpiecie informacje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczytaj sobie o wpływie szczawianów na dietę roślinożernych gadów np legwana. Nie wolno im przez dłuższy czas podawać sałaty bo zawiera dużo szczawianów. Sam piłem zmiksowane kiwi z wodą gazowaną i po pół roku tak mnie kolana nap....lały że spokojnie siedzieć nawet nie mogłem. Dawno już wiedziałem o szczawianach bo hoduje gady, nigdy jednak nie przyszło mi do głowy że kiwi może mieć ich wysoki poziom. Jak sprawdziłem w necie to odstawiłem to g... i wodę gazowaną i po paru miesiącach wreszcie przeszło.
      Zamiast krytykować lepiej poczytaj trochę bo wypisując nie sprawdzone informacje wprowadzasz ludziom mętlik w głowach i rozmywasz/rozp...lasz temat.

      Usuń
  33. a chemik się z was śmieje :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Cytrynian gliny xD hahahahah

    OdpowiedzUsuń
  35. CO ZA STEK BZDUR! Ludzie, jak chcecie się nauczyć czegoś o dietetyce to wypożyczcie książkę o bromatologii (tak, bromatologia to nauka o żywności i żywieniu), a nie czytajcie jakieś żałosne wypociny kogoś, kto nie ma zielonego pojęcia o fizjologii i dietetyce, o chemii nie wspominając (Cytrynian gliny! Litości!)...

    OdpowiedzUsuń
  36. kiedy wychodzi się z kuchni i pisze się tego typu artykuły trzeba zaglądnąć do książek! debilizm, nie pcha się do czegoś,czego sie nie potrafi ;/ radzę wrócić do garów.

    OdpowiedzUsuń
  37. Super post, na prawdę parę z wymienionych punktów totalnie mnie zaskoczyło, zwłaszcza moja ulubiona herbatka z cytryną ech ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do herbaty mozna wrzucic cytryne dopiero po wyciagnieciu woreczka z liśćmi herbaty bo jak jest napisane w artykule ze liscie zawieraja glin , a połaczenie cytryny i glinu powstaje cytryn glinu co moze powodowac chorobe Alzheimera

      Usuń
  38. Właśnie zjadłam pomidora z białym serem ehhh...
    Ale taka rada odnośnie tej herbaty, można dodać cytrynę gdy odcedzimy fusy lub wyjmiemy torebkę z herbatą, wtedy ta substancja się nie wytwarza ;)
    A o brokułach z łososiem słyszałam, ale w każdej restauracji do łososia podają brokuły ...

    OdpowiedzUsuń
  39. Co za głupoty! Ostatnio czytałam w Women's Health, że połączenie łososia i brokuła jest jednym z najzdrowszych!

    OdpowiedzUsuń
  40. pomidor z ogórkiem i nabiał z herbatą to wiedziałam. ale reszta...?

    OdpowiedzUsuń
  41. Niestety ale niektóre z tych rad nie są prawdziwe. Szczawiany owszem w wiekszych ilosciciach sa szkodliwe dla organizmu, ewentualnie dla osob z chorobami nerek. jednak dodatek wapnia (mleka, twarogu, jajka) do posilku bogatego w szczawiany powoduje powstawanie trudno rozpuszczalnych soli szczawianu wapnia ktore nie moga ulec wchlonieciu w przewodzie pokarmowym. Nasze babcie wiedzialy co robią dodając do zupy szczawiowej jajko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczawiany mogą być wchłonięte i jako nie rozpuszczalne oadzają sie w nerkach
      http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_szczawiowy

      Usuń
  42. Na szczęście pomidor to nie tylko witamina C ale naturalny antyoksydant.
    http://www.tojakobieta.pl/dietetyk-radzi/zle-polaczenia-produktow-lub-niekorzystne-polaczenia-w-posilkach.html
    Widzimy, że pozornie zdrowe, nieszkodliwe połączenia mogą okazać się niekorzystne dla naszego organizmu, dlatego też komponując nasze posiłki róbmy to z rozwagą. Mimo wszystko nie dajmy się jednak zwariować, zachowajmy zdrowy rozsądek, bo zjedzenie od czasu do czasu pysznej sałatki z ogórkiem i pomidorem jeszcze nikomu nie zaszkodziło.

    OdpowiedzUsuń
  43. prosta zasada, wystarczy unikać wszystkiego, co w połączeniu smakuje najlepiej hehe

    OdpowiedzUsuń
  44. herbatę z cytryną można pić, tylko przed dodaniem cytryny należy wyjąć herbatę. cytrynę dodajemy tylko do "wywaru" z herbaty. :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Ciekawy artykuł, w końcu coś innego niż miliardy tych samych motywatorów na miliardzie identycznych stron.

    OdpowiedzUsuń
  46. Pisać można wszystko, ale ja proponuję poczytać książkę Stefanii Korżawskiej "Odchudzanie bez odchudzania" i myślę że wiele osób wtedy zmieni swój stosunek do jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  47. Punkt trzeci to mit. Spokojnie można łączyć ogórki z pomidorami, ponieważ mimo że organizm ludzki pozbawionych jest zdolności syntezy kwasu askorbinowego, występuje u niego bardzo wydajny mechanizm wychwytu utlenionej formy witaminy C, czyli kwasu dehydroaskorbinowego (DHA). DHA jest w organizmie wchłaniany i pochłaniany przez erytrocyty, a następnie zredukowany do aktywnej formy. Tak przetworzony DHA może zostać wydzielony z powrotem do krwi, skąd trafia do innych tkanek w postaci witaminy C.

    OdpowiedzUsuń
  48. OMEGA 3 i OMEGA 6 ŁĄCZY SIĘ RAZEM NP. OLEJ LNIANY...LEKARZE ZALECAJA SPOZYCIE TYCH TLUSZY RAZEN

    OdpowiedzUsuń
  49. alecane dzienne normy wskazują, że odpowiednia proporcja n-6/n-3 powinna być jak 4: 5, czyli np. na 4 łyżeczki oleju słonecznikowego czy sojowego powinno przypadać 5 łyżeczek oleju rzepakowego lub lnianego, które zawierają kwasy n – 3.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co wiem,to zalecana proporcja n-6/n-3 wynosi 4-5:1.

      Usuń
  50. Niestety pojawia się na tym blogu coraz więcej tekstów o wątpliwej wartości naukowej,np pkt 7 to totalna bzdura.N-3 i n-6 należy spożywać razem,tylko w odpowiednich proporcjach.No ale aby to wiedzieć trzeba posiąśc elementarną wiedzę z zakresu chemii i żywienia człowieka.Polecam książki Jana Gawęckiego zamiast cytowania artykułów z pism kobiecych,bo powielając takie informacje możesz kiedyś komuś zaszkodzić.Najgorsze wg mnie jest jednak to,że mimo tylu krytycznych komentarzy autorka od kwietnia nic w tym poście nie zmieniła....

    OdpowiedzUsuń
  51. W naszym społeczeństwie tradycją w spożywaniu dań jest łączenie posiłków z herbatą kawą lub jakimikolwiek płynami czego nie powinno się robić. Jesz? jedz, ale Nie popija się posiłków płynami. Popija się tylko wtedy, gdy chce się pić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to dlaczego? Zżera mnie ciekawość, naprawdę. Z góry dziękuję :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  52. Bardzo przydatne informacje ! :)
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  53. ogólnikowo ale ciekawie, dodaliśmy do Wasz wpis na nasz kanał
    https://www.facebook.com/ekolokalnie zapraszamy do nas po wiecej :)

    OdpowiedzUsuń
  54. ...najlepiej nie żreć, ale odżywiać się, to nie potrzeba martwić się o połączenia pokarmowe, najlepiej stosować odżywianie rozdzielne to zobaczycie jakie efekty zdrowotne to "powoduje "...

    OdpowiedzUsuń
  55. JEDZENIE = ŻYCIE! *****

    PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:
    Tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.

    WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:
    Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.

    A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2, WAŻNA JEST WIEDZA:
    Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny jednoznacznie, też nam to potwierdzi.

    OdpowiedzUsuń
  56. Błagam usuńcie ten wpis, bo tylko się ośmieszacie tym zbiorem bzdur rodem z kolorowego pisemka dla bezmózgich kobiet. Ktoś może się naprawdę przejąć i podać was do sądu, bo cytrynian glinu odłożył mu się w mózgu. Porażka.

    OdpowiedzUsuń
  57. Herbate badz kawe trzeba laczyc z nabialem to samo tyczy sie szczawiu lub szpinaku zawsze z nabialem! Owszem wapn nie jest wtedy wykorzystany ale laczy sie on z tymi szczawianami i w ten sposob je "unieszkodliwia"... nie wiem kto pisal takie bzdury... ludzie wezcie sie za nauke a nie za glupoty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też zawsze czytałam, że szczawiany typu szpinak itd trzeba łączyć z nabiałem właśnie, żeby nie odkładały się w postaci kamieni, a dziś trafiłam na odwrotność tej teorii i już nie wiem co jest prawdą :-/

      Usuń
  58. a mleko z miodem i masłem można łączyć??

    OdpowiedzUsuń
  59. kawa z mlekiem?serio? to żart.to co sie sprzedaje to zabielona woda ,bez wapnia?wapn bardziej opłacą sie odsączyć i sprzedać do fabryki farmaceutycznej

    OdpowiedzUsuń
  60. Niektóre informacje są często powielane, ale część widzę pierwszy raz na oczy:

    Ryby z warzywami kapustnymi
    Ryby z olejem
    Herbata/kawa z nabiałem
    Mięso czerwone z winem

    Osobiście trzymam się zdania, że jeżeli już wybierać dla siebie dietę to opierać się na rzeczach widocznych gołym okiem nawet bez badań. Przykładem mogą być mnisi z klasztoru Szaolin. Z pewnością nie można im zarzucić słabego zdrowia i braku energii na które wpływają jeszcze ćwiczenia, ale dieta też musi być dobra. My na zachodzie, zwłaszcza w okresie globalizacji gdy niemal wszystko jest na rynku lubimy jeść dużo i syto mieszając ze sobą co się da i tutaj trzeba uważać na te połączenia zwłaszcza.

    Ciekawi mnie też połączenie diety ze środowiskiem w jakim się wychowujesz, czyli pewne naturalne przystosowanie organizmu i korzystanie z tego co jest pod ręką.

    OdpowiedzUsuń
  61. Proszę Państwa,jak poczytałem sobie większość postów,to po prostu odechciało mi się jeść.w ogóle.koniec z jedzeniem.pzdr.

    OdpowiedzUsuń
  62. z cytryną nieprawda. szkodliwa jest tylko herbata cytrynowa z torebki, ponieważ kwas cytrynowy wyciąga glin z liści, natomiast cytryna nie ma nic do rzeczy kiedy jest dodana do herbaty z czajniczka lub po wyjęciu torebki z kubka, a nastepnie dodaje się cytrynę. herbata z cytryną parzona prawidłowo nie szkodzi a pomaga. szkodliwe są gotowce ze sklepu, bo wtedy kwas wyciąga glin bezpośrednio z liści i oddaje do wody, lub picie zalanych fusów z cytryną lub kwaskiem cytrynowym, lub czymkoolwiek, co zawiera kwasek cytrynowy, czyli z wszystkimi sokami ze sklepu, gdzie kwasek jest standardowym regulatorem kwasowości.

    OdpowiedzUsuń
  63. Ryby i warzywa kapustne. Pierwszy raz spotykam się z takim zestawieniem. Dobrze, że ostatnio tak do smażonego karpia zasmakował mi surówka z marchewki zamiast popularnej kapusty

    OdpowiedzUsuń
  64. Herbata z cytryną jest tylko wtedy problemem, gdy się da cytrynę do herbaty, w której pływają fusy! Gdy dodamy do samej esencji, nie ma to znaczenia. Kwas ekstrahuje glin własnie z liści, a nie z naparu. Brak wiedzy powoduje dezinformację.

    OdpowiedzUsuń
  65. NIe rzeczy trujących są tylko pokarmy spożywane w nieodpowiednich ilościach, które przyjmowane w za dużych ilościach mogą zaszkodzić a w sporadycznych przypadkach dojść do zatrucia. Jedzmy więc i pijmy w wszystko mi mieszajmy wedle smaku ale w rozsądnych ilościach.

    OdpowiedzUsuń
  66. To dziwne...bo ja ciagle zyje i mam sie dobrze. Do zadnej z tych zasad nie stosowalem sie nigdy.

    OdpowiedzUsuń
  67. Takie połączenia są b.szkodliwe - a nie jak niektórzy piszą bzdura. Np. wino można pić ale nie razem z rybą czy tam mięsem, tylko po upływie 30 minut żeby te pokarmy nie spotkały się razem w jamie ustnej. Jedzenie to nie uczta tylko strawa dla zdrowego życia. Przecież niektóre pokarmy są dla ludzi trucizną - jak np. słodkie mleko krowie nawet dla zdrowych a co dopiero dla uczulony albo z nietolerancją-czyli nie trawieniem niektórych składników tego mleka, co innego mlekoz cycka matki. To samo tyczy sie glutenu - choroby na tle a tak samo nadużywanie glutenu zdrowym też szkodzi w długim okresie czasu - bo oprócz glutenu zboża wykształciły w sobie różne toksyny żeby je zwierzeta i ludzie nie wytrzebili. Polecam wiedzę doktor Bożena Przyjemska w necie pod swoim nazwiskiem.

    OdpowiedzUsuń
  68. Dobry artykuł. A co najgorsze że te niedobre połączenia są stosowane przez każdego Kowalskiego. Ja od dawna nie łączę tych produktów ale przyznam ciężko było na początku się przestawić. Ale udalo się 😁

    OdpowiedzUsuń
  69. Dobry artykuł. A co najgorsze że te niedobre połączenia są stosowane przez każdego Kowalskiego. Ja od dawna nie łączę tych produktów ale przyznam ciężko było na początku się przestawić. Ale udalo się 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Artykuł nie jest dobry. Dobry artykuł powinien zawierać odnośniki do badań, tutaj mamy tylko powielanie bzdur.

      Przykład

      Czy łączenie w diecie pomidora z serem może doprowadzić do bólu stawów?

      Odpowiedziała

      mgr Aleksandra Cichocka
      Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Metabolicznych
      Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

      Przedstawiona przez Panią opinia, że "pomidory zawierają kwasy, które łączą się z wapniem sera, tworząc nierozpuszczalne kryształki, które z kolei osadzają się w stawach" nie jest potwierdzona w dostępnym mi fachowym piśmiennictwie. W publikacjach naukowych dotyczących diety w chorobach stawów nie spotkałam się z zaleceniem, aby nie łączyć w potrawie pomidorów i sera białego. Opinię tę można znaleźć w Internecie, ale nie w literaturze naukowej.

      Natomiast w literaturze naukowej można spotkać stwierdzenie, że niektóre osoby chore na reumatoidalne zapalenie stawów, po spożyciu warzyw z grupy psiankowatych, odczuwają dolegliwości bólowe w stawach, co może wynikać z nasilenia sztywności w stawach.

      Do warzyw psiankowatych poza pomidorami, należą ziemniaki, papryka i bakłażany. Ale nie oznacza to, że wszystkie osoby chore na tę chorobę powinny zrezygnować z warzyw psiankowatych. Należy tylko obserwować swój organizm. Jeśli pojawiają się dolegliwości po spożyciu tych warzyw, warto zrezygnować ze spożywania warzyw z grupy psiankowatych i skonsultować ten problem z lekarzem i poprosić o jego zalecenia dietetyczne. Warto zauważyć, że ser biały zawiera około 100 mg wapnia w 100 g, jeśli więc zjemy sałatkę z pomidora i jednego plasterka, 20 g sera białego, to w sałatce tej znajduje się tylko 20 mg wapnia, przy dziennym zapotrzebowaniu około 1000 mg, jest to więc ilość niewielka.
      Piśmiennictwo:
      Jarosz M. (red.): Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010, rozdziały: Gugała S. i wsp.: Reumatoidalne zapalenie stawów. 376-381; Sajor I. i wsp.: Choroba zwyrodnieniowa stawów. 381-390.
      Muller S.D. i wsp.: Właściwe i smaczne żywienie w reumatyzmie. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2002
      Zimmermann-Górska I. (red.): Choroby reumatyczne. Podręcznik dla studentów. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2004

      Usuń