Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

08.11.2012

KROJONE CIACHA z czym kto chce!


Biała mąka odchodzi do lamusa, a konsumenci są świadomi tego, że jest to produkt nie tylko zupełnie pozbawiony wartości odżywczych, ale również wysoko przetworzony i wysokokaloryczny.

Efekt jest taki, że po spożyciu białej mąki automatycznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu na witaminy i sole mineralne. Zwróćmy uwagę, że biała mąka to praktycznie wyłącznie wysoki indeks glikemiczny oraz same kalorie.

Wiele osób eliminując gluten z diety, zauważa zanik swoich uporczywych dolegliwości takich jak bóle stawów, nadciśnienie, poziom cukru we krwi. A to właśnie może powodować gluten.

Komentowany tutaj przepis został zamieszczony w moim poradniku 
„Moja Kuchnia bez mąki i glutenu”.



W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu. 

W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.








Ciastka są rewelacyjne! 
Tak pyszne, że musiałam chować je przez Natalią...no i przed samą sobą! 
A do tego jakie to zdrowe, szybkie i proste! 
Takie ciastka to ja rozumiem ;)

19 komentarzy:

  1. Jak zawsze, rewelacja!!!! W sobotę pieczemy i my:) DZIĘĸI ZA PRZEPIS!

    OdpowiedzUsuń
  2. mała jest śliczna, te loki :))) ciacha fajne takie do podchrupywania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Klaudia ;) Ciastka chrupiące nie są, ale zdecydowanie do podjadania się nadają :P

      Usuń
    2. A gdzie ten przepis?

      Usuń
  3. Kolejne coś dobrego w zdrowej wersji! Super pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne ciasteczka, dobór składników - pierwsza liga a wygląd-boski. Mniam, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj kolejny przepis ląduje w "wish list" :D

    OdpowiedzUsuń
  6. to ja chcę z żurawiną i okruchami gorzkiej czekolady ! wspaniały przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis, na pewno wypróbuję:) Śliczna:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda extra, już parę razy robiłam ciacha z fasoli. Dzisiaj czas na te śliczne cudeńka!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy płatki owsiane mielone na mąkę to to samo co mąka owsiana, taka kupna, w sklepie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak samo możesz zmielić kaszę np. gryczana, jaglana, ryż

      Usuń
  10. a gdzie przepis?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja również nie widzę przepisu :(

    OdpowiedzUsuń