Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

04.10.2011

KAWOWE MUFFINY bez mąki





Biała mąka odchodzi do lamusa, a konsumenci są świadomi tego, że jest to produkt nie tylko zupełnie pozbawiony wartości odżywczych, ale również wysoko przetworzony i wysokokaloryczny.

Efekt jest taki, że po spożyciu białej mąki automatycznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu na witaminy i sole mineralne. Zwróćmy uwagę, że biała mąka to praktycznie wyłącznie wysoki indeks glikemiczny oraz same kalorie.

Wiele osób eliminując gluten z diety, zauważa zanik swoich uporczywych dolegliwości takich jak bóle stawów, nadciśnienie, poziom cukru we krwi. A to właśnie może powodować gluten.

Komentowany tutaj przepis został zamieszczony w moim poradniku 
„Moja Kuchnia bez mąki i glutenu”.



W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu. 

W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.




Najlepiej smakują ze słodką kawą z mlekiem - wspaniały przerywnik w ciągu dnia!

5 komentarzy:

  1. A fasola z puszki nie ma jakiegoś niebotycznie wsysokiego IG? w każdym razie w porównaniu do gotowanej?

    OdpowiedzUsuń
  2. z tego co wiem (mogę się mylić) fasola z puszki ma IG 40 a gotowana 35
    więc chyba nie jest niebotyczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo np fasola kidney ma gotowana 28, a z puszki 52, a nie wiem jak inne, ale zakładałam, że różnica jest podobnej skali, a to by było przykre. ale też nie mam pewności

      Usuń
  3. a co do kawy - to taka sypana zwykla?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście kawa rozpuszczalna ;)

      Usuń